Стало відомо, скільки має коштувати долар насправді, - дослідження The Economist

долар

Видання The Economist опублікувало рейтинг найбільш недооцінених валют у світі. Україна опинилася на 50 місці з 56 можливих.

Видання The Economist наводить дані за січень, передає «24 канал».

В Україні бургер Бік-Мак з Макдональдсу коштує 57 гривень, а у США – 137 гривень (близько 6 доларів). Таким чином, курс української валюти недооцінений на 58,1% порівняно з фактичним обмінним курсом 23,90 гривень за долар.

Британські економісти вважають, що курс щодо купівельної спроможності повинен бути на рівні 10,05 гривень за долар.

У 2018 році за Індексом Біг-Мака, українська валюта була недооцінена на 69% і займала перше місце в рейтингу, а в липні 2019 року українська гривня зайняла 5 місце в списку найбільш недооцінених валют, тоді курс української валюти був недооцінений на 61,3%.

Зазначимо, найбільш недооціненими валютами світу в січні 2020 року є грошові одиниці ПАР, Росії, Румунії, Туреччини, Азербайджану та Малайзії. Переоціненими валютами є тільки швейцарський франк і норвезька крона. У Швейцарії Біг-Мак коштує на 18,4% дорожче, ніж у США, у Норвегії – на 5,3%.

Що відомо про Big Mac index?Індекс Біг-Маку був розроблений виданням The Economist у 1986 році.

Методологія розрахунку індексу базується на теорії паритету купівельної спроможності, за якої валютний курс повинен зрівнювати вартість кошика товарів (у нашому випадку бургера) в різних країнах.

Українська гривня зміцнюється: чому так відбувається
Гривня почала зміцнення ще влітку 2019 року. У липні курс валют вперше за останні декілька років опустився нижче 25 гривень за долар.

Зміцнення пояснюють так:

  • зростанням попиту на короткострокові державні боргові облігації серед іноземців;
    високим врожаєм зернових;
  • низькими цінами на газ на європейських ринках, завдяки яким знизилися витрати держави на його імпорт.

За версією Bloomberg у 2019 році курс української гривні відносно долара підвищився на 19%. Таким чином гривня стала першою у рейтингу валют, які найбільше виросли. У МФВ пояснюють зміцнення гривні відносно іноземних валют сприятливими умовами на міжнародних товарних та фінансових ринках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: