У Садового складають чорний список руйнівників пам'яток архітектури (фото)

IMG_3301

У Львові формується «чорний список» руйнівників пам’яток архітектури, який буде надіслано у правоохоронні органи.

Про це йшлося сьогодні під час засідання виконавчого комітету міської ради, передає ІА Дивись.Info.

Мешканців просять повідомляти у мерію про випадки руйнування пам’яток. Паралельно міська рада ініціює внесення змін до законодавства щодо збільшення розміру штрафів для порушників у 100 разів.

Як розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, у Львові нараховується 2372 пам’яток архітектури.

«Останнім часом почастішали вульгарні роботи на пам’ятках архітектури. Відзначу кілька конкретних прикладів - вул. К. Левицького, 10. Напевно ледь не все місто знає цей випадок, з огляду на те, скільки ми про це говорили. Цей будинок - пам’ятка архітектури, в яку німецьке товариство GIZ, кілька років тому, вклало значну суму коштів. Будинок дуже яскравий і гарний. Однак не так давно на місці вікна у цьому будинку вибито двері. Ми в різний спосіб намагалися унеможливити ці роботи - закривали отвір, замуровували, ставили бетонні плити, накладали максимальні штрафи, викликали поліцію і ДАБІ. Та розуміємо, що коли за один день з’являються документи від БТІ, що в цьому будинку є вибиття, то зрозуміло, чому люди, зокрема власник цього приміщення, себе так безконтрольно і вульгарно поводить. На цьому об’єкті, після року боротьби, в новорічно-різдвяний час, не знаю чи орендар, чи власник, таки поставив двері і намагається відкрити салон. Та ми цього не дамо зробити. Управління охорони історичного середовища замовило комплексний проект реставрації фасаду будинку на вул. К. Левицького, 10. Він вже на завершені. Це наше моральне зобов’язання перед GIZ», - розповів Андрій Москаленко.

За його словами, таких випадків у місті багато.

«Вулиця  Саксаганського, 7 - вночі, з 23.00 год і до 01.00 год, на День Незалежності, здійснено вибиття, і зараз там працює салон. На вулиці Поповича приміщення продано з аукціону і тут теж вчинили вибиття. На них наклали штраф 170 тисяч гривень. Та це нікого не зупинило. Так само на вулиці Фредра, 7, Крушельницької, 25, Леонтовича, 19 та інші. По таких об’єктах було складено 177 протоколів, накладено штрафи. Однак розуміємо, що ця система штрафів не працює», - додав заступник міського голови.

Відтак, у мерії почали формувати «чорний список» порушників. Там обіцяють оприлюднити прізвища власників проблемних приміщень і рекомендуватимуть не укладати з ними жодних угод щодо цих приміщень. У міській раді також закликають мешканців надавати інформацію про випадки руйнації пам’яток архітектури. Там обіцяють такі повідомлення перевірити і у випадку підтвердження інформації додати відповідні приміщення до «чорного списку».

«Просимо мешканців протягом тижня подавати на фейсбук-сторінку управління охорони історичного середовища адреси, фотографії, де є порушення. Кожен об’єкт перевіримо разом з правоохоронними органами, запросимо обласне ДАБІ, щоб вони не стояли осторонь, а включилися в роботу, бо це їх відповідальність.

Всю інформацію ми надішлемо у правоохоронні органи, будемо накладати штрафи та вчиняти нестандартні дії, які робили на вулиці К. Левицького - тобто фізично блокувати роботи, бо по-іншому не можна. Ми розуміємо, що до нас може бути певна кількість судових позовів через це, та лише максимальною публічністю зможемо це зробити», - пояснив Андрій Москаленко.

Крім цього, у мерії пропонують внести зміни до законодавства, збільшивши штрафи за порушення у 100 разів. Зокрема, для фізичних осіб штраф мав би зрости з теперішніх 1700 гривень до 170 тисяч гривень, а для юридичних – зі 170 тисяч гривень до 17 мільйонів гривень.

«Пропонуємо механізм стягнення - так як аліменти, і забирається паспорт, щоб людина не могла нікуди виїхати поки не поверне пам’ятку до попереднього стану і не виплатить штраф», - розповів заступник мера.

За словами Андрія Москаленка, нововведення здебільшого не стосуватимуться пересічних мешканців.

«Мова йде про людей, які переважно у Львові не живуть, а в іншому місті, чи навіть за кордоном, а тут лише орендують кілька приміщень. Їм все одно чи там стоїть пластик, чи ні, зроблено вибиття, чи щось інше. Вони цього не бачать і кожного дня попри це не ходять», - пояснив Андрій Москаленко.

Своєю чергою міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що за кожним фактом порушення має бути відкрите кримінальне провадження.

«По кожному факту треба скерувати звернення у правоохоронні органи з вимогою внести у реєстр і почати провадження. Має бути щоденний моніторинг. Також пропоную звернутись до прокурора Львівської області. Важливо усім скерувати листи і щоб ми могли максимально скористатись сьогоднішнім законодавством щодо покарання винних. Важливо, щоб були порушені кримінальні провадження і тих людей викликали на розмови, щоб вони в рамках чинного законодавства понесли покарання. Бо новий закон — це наступний крок, а нам треба зупинити цю лавину, бо непокараність спонукає людей до подальшого порушення. Я би також подав усі ці факти, які має юридичний департамент. Це і незаконна будова висотою 3 поверхи навпроти «Магнусу», яка в судах вже більше 5 років. Це і добудова на пр. Свободи біля костелу єзуїтів. Там, до речі, було погодження міністерства культури. Треба звертатись до міністерства, щоб вони дали свою реакцію. Ці халабуди треба прибирати, вони спотворюють зовнішній вигляд нашого міста», - обурився Андрій Садовий.

У мерії також надали попередній варіант «чорного списку» сформований на основі вже відомих чиновникам порушень. Там наголошують, що цей список ще буде уточнюватися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: