«Історія з Іваном Хомою». Про італійських інтернованих, яких восени 1943 року у Львові розстріляли совєтські міфотворці

1
Фото: lia.lvivcenter.org

У Львові достатньо добре знають про один із вчинених нацистами злочинів у місті в роки Другої світової війни, а саме: про розстріл на Цитаделі у таборі «Stalag 328» більше двох тисяч колишніх союзників – італійських військових, яких у вересні 1943 року було інтерновано.

Різні друковані та інтернет-виданнях подають прізвища та імена декількох генералів, полковників та 45 офіцерів.

У місті визначено два місця пам’яті, де серед військовополонених українців, росіян, поляків, французів, бельгійців та інших перебували інтерновані італійці. Там встановлено пам’ятні хрести. Один хрест на Цитаделі, де розташовувався концтабір для військовополонених «Stalag 328», а інший в дворі одного з колишніх приміщень Гестапо у Львові. Вхід до другого пам’ятного хреста з вулиці Єфремова, 49. Звичайно, те, що вони пережили, заслуговує на пам’ять, співчуття та засвоєння, щоби більше ніколи такого ні в локальному, ні в світовому масштабі не повторилось.

Через два місяці піде сьомий рік війни Росії з Україною, а це є свідченням того, що уроки Другої світової війни ми дуже погано засвоїли. У багатьох випадках через те, що ще багато фальшивих сторінок читаємо та перечитуємо щодо Другої світової війни.

Вулиця Єфремова, 49.

Нещодавно викликала багато запитань доля італійських інтернованих восени 1943 року у Львові. Мене зацікавили прізвища генералів, полковників та офіцерів, які в нас згадуються як такі, що були розстріляні із солдатами. Спробувавши знайти хоч якусь інформацію у мережі інтернет, був здивований, що нічого про цих генералів немає. Далі почав цікавитись полковниками і також не знайшов жодної інформації. Не знайшов інформації і про офіцерів.

Це дало підставу засумніватись у тому, що ця трагедія з італійськими інтернованими у Львові восени 1943 року відбулась.

Виявляється, ці дані історики, львовознавці, журналісти та інші черпали з книги «Звірства німців на Львівщині (збірка статей і документів)», що була видана 1945 року у Львові на підставі роботи восени 1944 року радянської Надзвичайної державної комісії з розслідування злочинів нацистів на території Львівської області.

Результати роботи цієї комісії на Львівщині радянська пропаганда почала друкувати вже в січні 1945 року в бюлетені, який випускали в США. У ньому згадано і про розстріл італійських інтернованих.

Є підстави стверджувати, що багато даних, які відображено у матеріалах Надзвичайної державної комісії від 1944 року, за роки незалежності отримали ґрунтовну наукову розробку, підтвердження або спростування про наведені нацистські злочини. Однак є очевидним, що злочин, пов'язаний з італійськими інтернованими, не став предметом окремого критичного дослідження.

Після цього мене зацікавило, що в італійській історіографії відомо про цю подію. І був приємно здивований, коли з’ясувалось, що цей факт отримав ґрунтовне наукове висвітлення. В Італії в другій половині 1980-их років проводилась робота міністерської комісії з розслідування «львівської справи». Матеріали роботи комісії було опубліковано 1988 року в підсумковому звіті Міністерства оборони. У 1989 року «львівську справу» 1943 року представили в книзі «Історії всіх» під редакцією Історичного інституту опору в П'ємонті, Мілан, Франко, Анжелі.

У звіті Міністерства оборони встановлено, що більшість наведених прізвищ нібито розстріляних генералів, полковників, офіцерів та солдатів є вигаданими. А ті прізвища, з якими таки пов’язані реальні люди, якщо і загинули або померли, то не у Львові. Також встановлено, що станом на 1 жовтня 1943 року в таборі «Stalag 328» у Львові не було жодного інтернованого італійця, 1 січня 1944 року було 2441 інтернованих італійців, 1 лютого 1944 року – всього лиш 39. Однак цих інтернованих не було розстріляно, а переведено до інших таборів. У звіті подано дані 62 офіцерів та солдатів, що померли у Львові в проміжку між 28.07.1942 та 6.05.1943 р., а також місця їхнього поховання на Янівському кладовищі у Львові.

Було б добре перекласти цю працю, яка, окрім правди про італійських інтернованих у Львові, відкрила б нам інші цікаві сторінки про Другу світову війну, а також історію рідного міста в ці роки.

Загалом в Італії за цей час вийшло багато наукових праць, присвячених інтернованим нацистами італійцям в останньому кварталі 1943 року, а також спогадів офіцерів та солдатів, що пройшли ці табори. У цих працях йдеться і про «Stalag 328» у Львові, але про розстріл історики чи учасники цих подій не пишуть.

Цікавим фактом є те, що в той час, як у Римі шукали відповідь на запитання, що ж таки трапилось з італійськими інтернованими у Львові восени 1943 року, то в тому ж таки Львові в 1987 році журналіст Ю.А. Шульмейстер видав книгу «Италия, где твои сыновья?». У результаті ця книга ще на декілька десятиліть продовжила життя радянського міфу про розстріл нацистами більше 2 тисяч італійських солдатів у Львові.

Дана публікація покликана привернути увагу до цього міфу та багатьох інших. Адже створюючи такі міфи совєтський союз, не стільки розкривав злочини нацистів, як вдало приховував свої злочини в роки Другої світової війни, зокрема і проти своїх офіцерів, солдатів та громадян.

Іван ХОМА, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини, Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: