Сьогодні свято Івана Хрестителя - традиції, заборони, прикмети

івана

На другий день після Водохреща Церква вшановує Іоанна Предтечу, Хрестителя Господнього. Це було невеличке перехідне свято між новорічно-різдвяними розвагами і будніми клопотами.

Іван народився в сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й уже не сподівалися мати дітей. Предтеча — значить «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. Іван Хреститель своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад святого життя. За відважне проповідування Іванові відрубали голову. Частина його святих мощей похована у Севастії.

В цей день українці виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на дрібні шматочки, годували тварин.

Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я були відповідні: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святки. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохреща по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорича – за те, «що справно воду носили».

Відсьогодні розпочинався і весільний період. Як зауважували наші пращури – «хрест у воду – жених вгору». Українці засилали старостів, справляли весілля.

Прикмети на сьогодні такі: якщо цього дня стояла ясна і холодна погода, то літо очікувалось засушливе, а похмура і сніжна — натякала на рясний урожай. До 20-го січня закінчувались Богоявленські морози, і хоча попереду ще була майже половина зими, люди вже жили в очікуванні тепла: «Тріщи, мороз, не тріщи — минули Водохрещі: дуй, хурделиця, не дуй — на Великдень пішло».

Іменинник сьогодні один – Іван.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: