У Ратуші відкрилася виставка світлин про Майдан (фото)

IMG_4102

У понеділок,  20 січня, у Ратуші відкрили фотовиставку «Майдан-2014: люди та події». Еспозиція складається з 90-а світлин, які описують події гарячої фази Майдану.

У понеділок,  20 січня, у Ратуші відкрили фотовиставку «Майдан-2014: люди та події». Еспозиція складається з 90 світлин, які описують події гарячої фази Майдану.

Роботи належать київському фотографу Володимиру Кліщевському, передає кореспондент ІА Дивись.info.

Кліщевський, працюючи на посаді штатного фотографа у посольстві Німеччини в Києві, увесь вільний час після роботи і на вихідних проводив на Майдані.

«Ратушу для виставки обрали недарма, - пояснює працівник Меморіального музею Гідності у Львові Ігор Гармаш. – Показувати світлини хочемо у приміщенні, де багато відвідувачів: працівників міськради і туристів. Щоб їх око мало за що зачепитися, коли відвідуватимуть Ратушу. Щоб люди мали можливість згадати події буремного 2014-го».

Ігор Гармаш

Експонується фотовиставка не вперше. Упродовж кількох років по подіях Майдану світлини подорожували містечками Запорізької області.

Організаторів виставки підпримала і львівська влада. Як зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, щовихідних на вежу Ратуші сходять багато туристів: серед них і українці, й іноземці: «Про тему Майдану можна багато говорити, а можна показати декілька світлин і передати цим більше, аніж хотів сказати».

«Локацію, – каже Ігор Гармаш, – обирали символічно - місцеві люблять називати Запорізьку область кісткою поперек горла Путіна, адже це край між Донбасом і Кримом. Надважливий стратегічно регіон, якому вдалося вистояти у війні з РФ».

Натомість Сергій Вербицький, брат загиблого Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького зауважує: «Пан Ігор казав, що виставка провокує, аби люди приходили і зачіпалися очима за світлини. Я сподіваюся на те, що люди прийдуть і зачіпляться серцем».

Сергій Вербицький

У 2020 році українці відзначатимуть шосту річницю подій Революції Гідності.

«Гідність – це саме те, про що нам треба говорити, – переконаний Ігор Гармаш. – Минув час, передвиборчі гонки 2019 показали, що Україна тримається на волосині від реваншистських сил, і ми вирішили, що настав час повезти виставку по Україні. Минуло 6 років, і треба знати, що змінилося у свідомості людей, що сталося у нашому суспільстві, як люди дивляться на ці події».

Фотовиставку «Майдан-2014: люди і події» створено за співпраці Посольства Німеччини і громадської організації «Центр-Мистецтв Арт-Простір».

Автор світлин, фотограф Володимир Кліщевський не зміг особисто бути присутнім на відкритті виставки у Львові. Як зазначають організатори виставки, художники завжди вдається тонше відчути, які події стануть значимі в житті суспільства. Саме це відчуття і передав Кліщевський на своїх світлинах.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: