Черговий акт вандалізму має стати лакмусовим папірцем для польсько-українських відносин, — Шеремета

mf

Вчора стало відомо про черговий акт вандалізму щодо українських поховань вчинений у Польщі.

У понеділок, 20 січня, стало відомо про черговий акт вандалізму щодо українських поховань у Польщі. 

Так, на горі Монастир біля села Верхрата було знищено таблицю з могили воїнів Української повстанської армії (УПА). Зокрема, таблицю, яка в 2015 році уже була розтрощена вандалами цього разу була викинута у яму. Меморіальна дошка на могилі була присвячена членам УПА – жителям навколишніх сіл, які загинули в бою з НКВД у довколишніх лісах 2–3 березня 1945 року.

Так само вчинили із вишитими рушниками з дерев, які 3 листопада на знак вшанування померлих, що спочили у могилі, повісили польські активісти та представники інтелігенції. Тоді в межах акції на цвинтарях на Монастирі та у Верхраті близько двадцяти учасників, серед яких Данута Куронь, Ізабела Хруслінська, Рафал Сушек, звернулися зі закликом проти знищення українських місць пам’яті та проти агресії щодо українців. Також вони запросили на подію українців з Польщі та України, вихідців з Любачівщини і Надсяння.

Акт вандалізму засудило Об’єднання українців у Польщі, яке у своїй заяві наголосило, що могила була встановлена законно, за погодженням польської Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва.

Водночас, як наголошується у заяві, впродовж 15 років могила не була внесена до реєстру могил та пам'ятників війни, «що на практиці означає, що вона не охороняється польською державою», -  йдеться у заяві ОУП.

На думку відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремети реакція польської влади, на черговий акт вандалізму на українському місці пам’яті має стати лакмусовим папірцем для польсько-українських відносин.

«Офіційна Варшава та інституції, які відповідають за увічнення пам’яті, а саме польський Інститут національної пам’яті та Міністерство культури РП мають всі шанси довести, що в цивілізованій, європейській, католицькій країні руйнувати та нищити місця пам’яті та поховань є неприпустимо та аморально. Чекаємо на заяви ІПНу та Міністерства культури Республіки Польща.

Сподіваємось на об’єктивне розслідування подій на горі Монастир та відновлення знищеної таблиці з прізвищами воїнів УПА, які загинули 2-3 березня 1945 року в бою з військами НКВД, та є жертвами радянського комунізму.

Закликаю громадськість України та Польщі приїхати на гору Монастир на початку березня, в 75-ті роковини загибелі, та вшанувати пам’ять загиблих», - заявив ІА Дивись.Info Святослав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: