Львівській мерії погрожують судами за «чорний список» руйнівників об'єктів культурної спадщини

IMG_4138
Андрій Москаленко

У Львівській міській раді продовжують формувати «чорний список» руйнівників пам’яток архітектури та об’єктів культурної спадщини. 

У Львівській міській раді продовжують формувати «чорний список» руйнівників пам'яток архітектури та об'єктів культурної спадщини. 

Водночас, там не виключають, що отримають за свою ініціативу судові позови, передає ІА Дивись.Info.

Нагадаємо, йдеться роботи з пробиття дверних прорізів та влаштування приямків, які у мерії вважають незаконними. Мерія попросила мешканців, зі свого боку, надати інформацію відому їм про вчинені дії нищення пам’яток архітектури у Львові. Станом на сьогодні мешканці надали понад 15 адрес.

«Попередній список вже є сформований. Там є 68 об’єктів, де відбулися роботи з вибиття дверей без дозволів, або нам наразі невідомо чи дозволи є. У цьому переліку є пам’ятки, а також об’єкти культурної спадщини, які розташовані в межах історичного ареалу. Просимо мешканців протягом тижня подавати на фейсбук-сторінку управління охорони історичного середовища адреси, фотографії, де є порушення. До речі, вже більше 15 адрес мешканці подали. Ми їх перевіримо і додамо до загального переліку. Далі ми плануємо оприлюднити прізвища власників усіх приміщень та будемо рекомендувати не укладати з ними жодних угод. Також будемо звертатися з цього приводу у всі правоохоронні органи. І хочу звернути увагу, що тут мова не йде про простих людей, мешканців Львова, а про людей, які переважно у Львові не живуть, а в іншому місті, чи навіть за кордоном, а тут лише орендують кілька приміщень. Їм все одно чи там стоїть пластик, чи ні, зроблено вибиття, чи щось інше», - розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Лілія Онищенко

Своєю чергою, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко каже, що причиною такої ситуації є недосконалість законодавства.

«Законодавство щодо охорони культурної спадщини чітко говорить про відповідальність за порушення. Однак, немає підзаконних актів, які б могли реалізувати органи місцевого самоврядування. Зараз роботи на пам’ятках відслідковує тільки обласна інспекції ДАБК. Проте вони зазначають, що відслідковують лише великі будівельні роботи, а заміна вікон, чи якісь роботи всередині пам’ятки — це не їхня компетенція. Тому немає чіткого розподілу, хто саме має це робити — хто має відслідковувати, хто має штрафувати. А штрафи ДАБК є значно вищі за ті, які накладаємо ми. Та, як виявляється, що і 170 тисяч гривень штрафу не є великими коштами для наших підприємців, щоб змусити їх припинити самовільні роботи. А безкарність спонукає інших орендарів чинити так само. До прикладу, випадок з вул. Вірменська, 30 — самовільне вибиття дверей. Ми виграли справу в суді. Суд зобов’язав власників все повернути до попереднього стану. Однак вони цього не зробили. Виконавча служба теж не змусила їх все відновити. А вчора, чи на Йорданський вечір, власник продовжує там роботи. Поліція бездіяльна, ДАБІ не реагує, тільки не байдужі мешканці постійно нас про це повідомляють. Тому такі дії треба якимось чином припиняти на місцевому рівні», -  каже Лілія Онищенко.

Наразі місто ініціює зміни до законодавства щодо збільшення штрафів за порушення у 100 разів збільшити штрафи за порушення на пам’ятках архітектури: фізичні особи мають сплатити не 1700 гривень — а 170 тисяч гривень, а юридичні особи не 170 тисяч гривень — а 17 мільйонів гривень.

У мерії готові до радикальніших дій, зокрема  там не виключають залучення до впливу на порушників міських служб, зокрема «Львівводоканалу», який міг би перекрити водопостачання нечесним бізнесменам.

«Я цілком підтримую залучення всіх служб міських, ми будемо здійснювати неординарні дії, мова буде йти і про це, але якщо все буде робитися в межах закону, бо є інформація, що після того як ми в п’ятницю озвучили інформацію, готується кілька позовів», - розповів Андрій Москаленко.

«Я спілкувався з різними людьми, які не дуже задоволені цією ініціативою. Скільки їх може бути, я не готовий сказати, сподіваюся що не буде жодного», - уточнив заступник міського голови у коментарі «Дивись info».

Водночас, Лілія Онищенко переконана, що штрафи не є основним методом запобігання порушенням .

«Основний метод – це публічність, треба говорити хто це зробив. Дуже часто власники не мають до цього стосунку, вони це здають в оренду. І тут є проблема, бо часто складно знайти саме орендаря, який це зробив. Але це треба робити і озвучувати кожну людину», - заявила Лілія Онищенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: