В Україні виявили пташиний грип

890_450_5e26cee7b5f71

Небезпечний вірус виявили на одному з підприємств Вінницької області.

На підприємстві «Хутір» у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області виявили загибель птиці від пташиного грипу, пише Zahid.net з посиланням на дані Держпродспоживслужби.

Загибель птахів на підприємстві сталася ще минулої суботи, 18 січня. Дослідження відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановило діагноз – грип птиці.

За попередньою інформацією, в ПП «Хутір» станом на 1 січня 2020 року утримувалося близько 98 тис. голів птиці яєчного напрямку. До такої птиці відносять, зокрема, курей та індиків. Утім, детальнішої інформації про те, яких саме птахів уразив грип і яким був штам цього грипу – Держпродспоживслужба не повідомила.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров'я тварин 20 січня повідомила, що внаслідок спалаху пташиного грипу в Україні з 98 тисяч поголів'я птахів загинули 4856, а решту курей довелося зарізати. У цьому випадку йшлося про серотип вірусу H5, зазначили в організації, не вказавши інших деталей, повідомила «Німецька хвиля» з посиланням на Reuters. При цьому наголошується, що це – перший подібний випадок в Україні за останні майже три роки.

Вірус H5N8, який часто переносять перелітні дикі птахи, останніми тижнями поширився у Східній Європі. Від нього постраждали ферми та домашня птиця у Польщі, Румунії, Словаччині, Чехії та Угорщині. У Німеччині 20 січня повідомили, що в федеральній землі Бранденбург виявили вірус H5N8 у дикої гуски. Але ризик, що заразитися могла також птиця на фермах, дуже малий, зазначили в міністерстві захисту споживачів землі.

Остання велика епідемія пташиного грипу спостерігалася в Європі взимку 2016-2017 років – збудник захворювання потрапив разом з перелітними птахами з Азії. Тоді довелося вбити сотні тисяч птахів, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: