На Вінниччині умертвили 22 тисячі голів птиці, ЄС припинила імпорт з України

5e29884dcd749

18 січня на промисловому підприємстві «Хутір» у Вінницькій області було зареєстровано загибель птиці через пташиний грип. За даними на 23 січня умертвили 22 тис. голів птиці.

Про це пише Держпродспоживчслужба.

Держпродспоживслужба заявила, що Євросоюз призупинив ввезення на територію ЄС м'яса птиці і термічно необроблених м'ясних продуктів з птиці. При цьому ніяких попередніх домовленостей про це не було.

Згідно з повідомленням, ця інформація надійшла 22 січня ввечері від Європейської комісії.

За інформацією Держпродспоживслужби, яйця і яєчна продукція під ці обмеження не потрапили.

«Україна, відповідно до міжнародних зобов'язань, як член Світової організації торгівлі (СОТ) і Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин невідкладно, на випередження попередила своїх міжнародних торгових партнерів про виявлення випадку грипу птиці. Українські заходи з контролю та ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються країнами-членами ЄС. З огляду на звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати переговорів і попередніх домовленостей, це рішення ЄС є приголомшливо несподіваним для української сторони», - сказано в повідомленні відомства.

Держпродспоживслужба також повідомила, що 18 січня на промисловому підприємстві «Хутір» (Вінницька обл.) було зареєстровано загибель птиці через пташиний грип типу А, субтипу H5.

20 січня затверджено план ліквідації захворювання, визначено межі епізоотичного вогнища, зону захисту і нагляду.

До епізоотичного вогнища, крім ПП «Хутір», зараховано господарства ТОВ «Немирів-Поділля» та СТОВ «Колосок» (Бугаків, Немирівського р-ну). У зону захисту (3-кілометрова зона навколо епізоотичного вогнища) входять дев'ять населених пунктів Немирівського району, в зону спостереження (10-кілометрова зона) увійшли 23 населені пункти того ж району.

За інформацією Держпродспоживслужби, на 09:00 21 січня в епізоотичному вогнищі безкровним методом умертвили і спалили 22 тис. голів птиці.

Нагадаємо, в січні цього року два нові спалахи пташиного грипу підтвердили в Польщі: Люблінському воєводстві на сході країни й у Великопольському - на заході.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: