Конфлікт на мільйони: Львівська мерія та власник не можуть порозумітися через землю під складами

DSC00827

Міська рада та ДАБІ Львова заявляють про виявлення незаконного будівництва складських приміщень на вулиці Земляній, 1.

У мерії переконані, йдеться про спробу заволодіти територією вартістю щонайменше мільйон доларів. Власник запевняє, що хоче все вчинити по закону.

Як розповів в.о. начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові Теодозій Денисяк, 20 січня почалася позапланова перевірка під час якої був виявлений факт незаконного будівництва складських приміщень.

«Під час процесу перевірки не був наданий жоден дозвільний документ на будівельні роботи. Відповідно до конкретних реєстрів папери не були видані органами державного архітектурно-будівельного контролю, а також відсутнє право на власність земельної ділянки, що свідчить про незаконність проведення даних будівельних робіт. Після завершення перевірки 31 січня 2020 року будуть складені відповідні процесуальні документи», - розповів Теодозій Денисяк.

Йдеться земельну ділянку за адресою вул. Земельна, 1, де за версією ЛМР будується капітальна нежитлова забудова. У мерії стверджують, що рішення про видачу містобудівних умов та обмежень на забудову земельної ділянки не приймалося. Також в Єдиному реєстрі документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів не вдалось виявити жодного документу, що дає право на виконання будівельних робіт.

За словами заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача, це дає підстави говорити, що будівельні роботи є самочинними.

«Для того, аби розпочинати певні будівельні роботи згідно з законодавством, спершу необхідно оформити земельну ділянку, далі виконавчий комітет ЛМР має видати містобудівні умови та обмеження, а Інспекція ДАБК надає дозвіл на виконання робіт. Цих кроків виконано не було. Частина цієї будови реконструйована, а інша — це нова конструкція. Приїхавши сюди, усім стало зрозуміло, чому будівництво було розпочато на даному місці: сюди важко дістатись, й конкретно ця територія нашого міста є достатньо віддаленою.

Станом на 2004 рік більше 5 га цієї території були в оренді ТзОВ «Сапфір Парфум Косметик» й оцінювались у суму близько 5 млн грн, що за тодішнім становило 1 млн доларів США. На думку забудовників, вони можуть просто забудувати територію, піти до реєстратора, оформити право власності й закріпити землю безкоштовно. Ми вважаємо, що це неприпустимо й будемо реагувати згідно з чинним законодавством», - заявив Любомир Зубач.

Водночас, у власника будівель інша позиція.

«В липні 2018 року ТЗОВ АРДЕНІУМ придбало згідно договорів купівлі-продажу, які ми уже передали в контролюючі органи, ці будівлі, які були частково зруйновані. ТзОВ «Сапфір Парфум Косметик» мала надати нам договір оренди землі, але сталося так, що нам його не передали. Ми сподіваємося на порозуміння з владою. Ми розуміємо, що у нас не все добре, але ми йдемо на співпрацю, надаємо всі наявні у нас документи, Ми розуміємо наші часткові порушення. Наша прогалина це відсутність дозвільних документів на початок будівництва. Це наш перший самостійний об’єкт. Ми не проводили тут великих будівельних робіт. Нам довелося відвести воду, бо у трубі був порив і вода затоплювала територію, і приміщення могли далі руйнуватися. Облаштування ливневої каналізації, яка відводить сточні води, мені здається не є такими грандіозними будівельними роботами», - пояснив директор ТЗОВ АРДЕНІУМ Ростислав Пецух.

ТЗОВ готове накладення штрафу сплатити його і укласти новий договір оренди.

Тим часом, за словами Любомира Зубача, після встановлення факту порушення міське ДАБІ матиме право накласти штраф в сумі до 1 млн грн. Далі юридичний департамент після виявлення порушення розглядатиме питання про скасування незаконно оформленого права власності, приведення будівлі до попереднього стану й подальше використання ділянки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: