Підготувати гаманці. У Львові тариф на водопостачання зросте на 30%

vodok8_650x410

На «Львівводоканалі» відбулися обговорення нових тарифів на водопостачання та водовідведення.

Вони носили назву «відкритих», але щоб довідатися про них треба було бути «в темі» і слідкувати за новинами Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також за повідомленнями «Львівводоканалу».

Як наслідок, обговорення тарифів відбувалося у вузькому колі працівників підприємства та нечислених активістів. При цьому у «Львівводоканалу» було залізне алібі, адже формально відбувалося обговорення постанови Нацкомісії від 10 січня цього року, яка вже попередньо погодила нові тарифи, і організатором обговорення була саме Нацкомісія.

Як розповів керівник ЛМКП «Львівводоканал» Дмитро Ванькович, причина підвищення тарифів – зростання витрат на електроенергію, зарплату працівників та податки, а також інші витрати, які не покриває діючий тариф.

«Тариф прогнозовано передбачає збиткову діяльність - основні витрати це зарплата,  електроенергія, і податки. Великі збитки через втрати води через технічний стан мереж. Кожен день маємо 2-3 аварії на магістральних водогонах. Лише на ремонт найбільш проблемних – двох гілок від Винників потрібно 360 мільйонів гривень. Загалом, на всі магістралі потрібно 1,1 мільярда гривень, і це без міських мереж. Також є комерційний недооблік через великі втрати у будинках. Коли ми поставили лічильники на вході в будинки, то побачили, що втрачаємо десь 25 % води всередині багатоквартирних будинків. Це приблизно 70 мільйонів гривень втрат. Є випадки, коли у квартирі прописаний один мешканець і плата йде за одного, а мешкають 3-4. Крім цього, на ринку «Торпедо» продаються лічильники відразу в комплекті з магнітом, щоб «зекономити. Тому витоки води у Львові, які всі бачать - це 1% наших втрат, решта – хитрощі мешканців», - розповів Дмитро Ванькович.

Ще одна причина збитковості підприємства - так звана «депресійна лійка». Це села, які втратили власну воду через діяльність «Львівводоканалу». Через це підприємство постачає їм воду безкоштовно, але жодної компенсації не отримує.

«Ми провели геологічні дослідження і внаслідок цього скоротили депресійну лійку на 31 село. Ці  села далеко не щасливі, що ми будемо їх примушувати платити за воду і вони грозяться, що будуть перекривати дороги і зупиняти наші насосні станції. Громада Львова повинна вирішити - чи ми готові далі за них платити», - розповів керівник підприємства.

Він додав, що фінансовий стан підприємства жахливий. Чистий збиток склав 222 мільйонів гривень.

На «Львівводоканалі» також нарікають на неконкурентну зарплату працівників. Там наводять у приклад зварювальників, які отримує 12,7 тисячі гривень. При цьому ринкова зарплата по області становить -17 тисяч, а у Польщі стартує від 23 тисячі гривень. У «Львіводоканалі» кажуть, що така ж ситуація з іншими робітничими професіями. Відтак, на підприємстві налічується 130 вакансій — слюсарі, водії спецтранспорту, зварювальники та електромонтери.

При цьому активісти поцікавилися зарплатою самого керівника, яка як з’ясувалося становить в середньому 40 тисяч гривень на місяць.

«Це серйозний перелік функцій і відповідальність. Він приймає дуже важливі рішення, робить великий обсяг роботи і повинен давати результат. Якщо ви знайдете людину, яка готова виконувати ці всі функції і нести таку відповідальність за 10 тисяч гривень, то ми його візьмемо на роботу», - відповів активістам директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець.

Тим часом, за словами Дмитра Ваньковича, «Львівводоканал» виживає завдяки вливанням у статутний фонд підприємства з міського бюджету.

Відтак, пропонується підвищити тариф з теперішніх 16.03 грн за кубометр до 20.84 грн. На практиці це означає, що сім’я з трьох осіб, яка в середньому споживає 10 кубометрів, і зараз сплачує 160 гривень, після підвищення заплатить 208 гривень.

«Питання не в тому чи платити менше чи більше за воду. Сьогодні стоїть питання чи буде у нас через 10 років цілодобове постачання? Якщо ми не будемо підтримувати інфраструктуру в відповідному стані, то не буде», - заявив Дмитро Ванькович.

Громадські обговорення були передостаннім кроком перед встановленням нових тарифів. На початку лютого відбудеться засідання НКРЕКП, на якому буде остаточно погоджений новий розмір тарифу.

Володимир Галечик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: