Які свята відзначають 28 січня (іменини, народні прикмети)

IMG_9520-696x464

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 28 січня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 28 січня в Україні і світі.

Свята та події 28 січня

В цей День Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року: «Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3»

Нагадаємо, що 23-го серпня 2004 року Президент України Леонід Кучма підписав Указ № 987/2004 «Про День Державного Прапора України». Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні нове свято — День Державного Прапора України, який щорічно відзначається 23 серпня.

День захисту персональних даних міжнародне свято, яке щороку відзначається 28-го січня. Метою цього Дня є підвищення рівня інформованості та активного сприяння в захисті конфіденційності даних насамперед особистого характеру, а також поширення передового досвіду і напрацювань у цьому плані по всьому світу. В даний час відзначається в багатьох країнах світу, це і Сполучені Штати Америки і Канада, більше 27-ми європейських країн. У Європі цей день називають так само - День захисту інформації.

Нагадаємо, що Конвенція про захист осіб стосовно автоматизованої обробки даних особистого характеру була прийнята Радою Європи ще 28-го січня 1981-го року. Ця конвенція в даний час звичайно ж зазнає доопрацювання та удосконалення. Ставиться завдання знайти найбільш оптимальне відображення нових правових проблем і питань, викликаних активним технологічним розвитком. Приміром, прийнята Конвенція про кіберзлочинність, захисту цілісності даних і систем, підкреслюючи недоторканність приватного життя в кіберпросторі. Конфіденційність даних також захищається статтею 8 Європейської конвенції з прав людини.

Пам'ятні події

  • У 2010 році тодішній президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України в ХХ ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.
  • У 2003 році в ході зустрічі президентів Росії і України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про російсько-український державний кордон, який згодом порушений з боку РФ.
  • У 1992 році Україна встановила дипломатичні відносини з Італією.
  • У 1992 році національний синьо-жовтий прапор Верховною Радою України затверджено Державним Прапором України.
  • У 1990 році в Бухаресті відбулися продемократичні демонстрації з вимогами усунення всіх колишніх комуністів від влади та звільнення тимчасового президента Румунії Ілієску з його посади.
  • У 1986 році через 73 секунди після старту, який транслювався в прямому телеефірі, над мисом Канаверал вибухнув американський космічний човник «Челленджер».
  • У 1958 році компанія Lego запатентувала вид деталей свого конструктора.
  • У 1935 році Ісландія стала першою західною державою, яка офіційно легалізувала медичні аборти.
  • У 1921 році в Парижі відкритий символічний монумент Невідомому солдату (пам'ятник воїнам, загиблим у Першій світовій війні) у вигляді Тріумфальної арки.
  • У 1920 році виставою В. Винниченка «Гріх» у Вінниці відкрився Український драмтеатр імені Івана Франка - тепер Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.
  • У 1919 році в Чехословаччині заснований Університет Масарика.
  • У 1906 році в Санкт-Петербурзі відкрилися жіночі політехнічні курси - перший вищий технічний навчальний заклад для жінок в Росії.
  • У 1855 році по Панамський залізниці від Атлантичного до Тихого океану пройшов перший локомотив.
  • У 1820 році російська експедиція на кораблях «Восток» і «Мирний» під командуванням Фаддея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва відкрила Антарктиду.

Іменини 28 січня

Цього дня іменини святкують: Марлен, Фома, Юліан, Алпсидій, Варлам, Гаврило, Герасим, Олена, Елпидій, Іван, Михайло, Павло, Пансофій, Прохор.

Народні прикмети 28 січня

  • Якщо в цей день дме сильний вітер, значить літо буде дощовим
  • Якщо синиці вранці 28 січня щебечуть під вікном, шукають укриття – незабаром вдарять сильні морози, і почнеться завірюха
  • Каркають ворони – чекай відлиги
  • Вітер дме – прикмета до того, що весь рік буде багато снігу і дощу
  • На небі 28 січня багато зірок – чекай доброго врожаю льону
  • На північній стороні видно хмари – мороз буде міцнішати
  • Зірки мерехтять 28 січня – чекай похолодання. Тьмяний зоряний світ – буде відлига
  • Сильний снігопад – вночі вдарять морози
  • Горобці сидять на деревах і не цвірінькають – скоро піде сніг
  • Ворон на Півночі голосно закаркав опівдні – прикмета до того, що буде мороз. На Півдні – чекай відлиги

Гороскоп 28 січня

Овен

Овни, сьогодні ваш погляд спрямований в майбутнє, але, на жаль, ваше уявлення про нього далеке від реального життя. Ви живете у світі своїх мрій та фантазій, а тому навіть власні ідеї не здійснюєте й наполовину. Спробуйте чинити опір цьому!

Телець

Тільці, пам'ятайте, що ігноруючи дійсність, ви не зможете втілити у життя те, про що давно мрієте. Це не той випадок, коли можна плисти за течією. Тут потрібно діяти, тож сьогодні озбройтеся терпінням та починайте бій!

Близнюки

Близнюки, втілити ваші плани у життя насправді досить складно, якщо не докласти чималих зусиль. Тож ви повинні сьогодні зробити вибір: або напружитися й будь-якою ціною досягти бажаного, або знизити свої очікування.

Рак

Раки, у вас є витримка, наполегливість та тверезий розрахунок для руху до наміченої мети. Сьогодні ви маєте сили прямувати проти течії. Проте всю ситуацію сприймаєте трохи песимістично, як сувору реальність.

Лев

Леви, сьогодні вам необхідно проявити більше чуйності. Будьте більш ласкаві та уважні до навколишніх, залишайтеся приємною та милою людиною не лише у спілкуванні зі знайомими, але й з усіма пересічними.

Діва

Діви, сьогодні девіз "Мета виправдовує засоби" не подіє. Не перестарайтеся в боротьбі з долею та обставинами, інакше вся тяжкість наслідків дістанеться саме вам. Будьте обачніші та м'якші у прийнятті рішень.

Терези

Терези, ви зможете домогтися бажаного тільки в тому випадку, якщо скоректуєте свої цілі в сторону духовного й забудете про власні амбіції. Бувають випадки, коли така поступливість повертається до вас сторицею.

Скорпіон

Скорпіони, сьогодні для вас вимальовуються найпозитивніші перспективи. Ви можете відчути момент великої радості та навіть повного щастя. Наприклад, можете розв'язати значну проблему.

Стрілець

Стрільці, сьогодні, по суті, дуже відповідний момент для того, щоб ви зайнялися візуалізацією своїх бажань, тому що залучити на свою сторону удачу вам буде не дуже складно. Вам необхідні зміни та навіть маленька революція, щоб встановити нові правила гри.

Козеріг

Козероги, сьогодні у вас може виникнути відчуття тривоги через невизначеність, або через спогади про помилки з минулого, або з інших причин. Не виключено, що це буде прямо або побічно пов'язане з грошима. Це може серйозно вибити вас з колії й змусить почати сумніватися в тому, що було до тих пір важливим і цінним.

Водолій

Водолії, ви багато чого досягли й багато пережили, а зараз знаєте, що потрібно робити та рухаєтеся до наміченої мети. Вас приваблюють великі проєкти та сміливі починання. Ви самі собі авторитет, маєте незалежний погляд на ситуацію. Ваше сьогоднішнє бажання – авантюра, пристрасть, радість і духовний розвиток.

Риби

Риби, ваші ідеї та мрії можуть залишитися тільки в думках, так і не ставши реальністю, якщо не почати негайно діяти. Крім того, необхідно зуміти зберегти те, чого ви вже досягнули, щоб забезпечити собі міцний тил.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: