Сьогодні виповнюється 90 років з дня народження творця «Тореодорів з Васюківки»

Нестайко_В
Фото з Вікіпедії.

30 січня 1930 року народився один із найпопулярніших дитячих письменників України, чия трилогія «Тореодори з Васюківки» була перекладена понад 20 мовами, Всеволод Нестайко.

ІА Дивись.info вирішила згадати найцікавіші факти з життя письменника.

Під час Першої світової війни батьки майбутнього письменника опинилися по різні боки фронту. Мати Всеволода Зіновійовича – Марія Іванівна Довганюк – була вчителькою російської словесності, почала викладати ще до революції – 1913 року. Потім, під час Першої світової війни, вона пішла в сестри милосердя. А батько Зіновій Пристайко був січовим стрільцем у австрійській армії, вільно володів п’ятьма мовами. 1933 року його заарештували, він загинув у концтаборі НКВС.

Дід Всеволода Нестайка отець Денис Нестайко був деканом і парохом УГКЦ у Бучачі, знаний український громадський діяч Бучацького повіту. Письменник неодноразово приїжджав до міста і передав для районного краєзнавчого музею особисті речі родичів. До речі, священником був і прадід Всеволода Нестайка.

У родині письменника з вус у вуста передавалася одна сімейна легенда, ніби мати народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка. Старий акушер-єврей сказав: «Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!»

1933 року сім’я Всеволода Нестайка, рятуючись від голоду, переїхала з Бердичева до Києва, де жила рідна сестра матері. Тож все своє свідоме життя він прожив у столиці. Мати працювала вчителькою, їх квартира знаходилась в приміщенні тієї ж школи. Під час Другої світової війни Марія Іванівна організувала в своїй кімнатці підпільне навчання, щоб учні не забули набутих раніше знань. Ці уроки допомогли – після звільнення Києва Нестайка одразу прийняли до шостого класу.

Всеволод Нестайко закінчив 10-літню загальну середню школу з одною четвіркою в табелі, зі срібною медаллю. Через обставини терору та війни не вчився у 5-му та 9-му класах. Курс 9-го класу пройшов самостійно за два місяці. Після школи вступив на слов'янське відділення філологічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка, яке закінчив у 1952 році.

Нестайко працював у редакціях журналів «Дніпро», «Барвінок», видавництві «Молодь». З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві «Веселка».

До того «Тореодори з Васюківки» були надруковані однією книгою, автор видав три повісті з трилогії окремими книгами: «Пригоди Робінзона Кукурузо» (1964), «Незнайомець з тринадцятої квартири» (1966) та «Таємниця трьох невідомих» (1970). Вперше всі три повісті разом однією книгою надруковано у 1972 році видавництвом «Веселка».

Письменник розповів таке: «Василь Євдокименко — художник, який оформляв мої книжки, одного разу розповів про школярів, які заблукали в кукурудзі й змогли вийти тільки тоді, як у селі на стовпі забалакало радіо. Так в оповіданні «Пригода в кукурудзі» вперше з'явилися Ява й Павлуша, герої всієї трилогії «Тореадори з Васюківки».

За часів незалежної України книжку перевидавали видавництва «Навчальна книга — Богдан» (спільно з «Веселкою») та «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Останнє видання дещо відрізняється від оригінальної редакції, автор видалив ідеологічні нашарування та деталі, що незрозумілі сучасним дітям, і додав нові сюжети.

Відома казкова трилогія під загальною назвою «В Країні Сонячних Зайчиків» складалася впродовж чотирьох десятиліть. Продовжувати писати цей твір спонукали казкаря зустрічі з читачами. На одній із таких зустрічей одна з дівчаток сказала, що ображена на письменника. Адже в його творах головні герої, окрім Космо-Натки, – хлопці. Школярка й попросила написати про пригоди дівчинки в якійсь казковій країні. Після цієї історії Всеволод Нестайко створив казкову повість «В Країні Місячних Зайчиків», де головною героїнею стала дівчинка Ганнуся, або просто Нуся.

2018 року учителі зі шкіл таких європейських країн, як Болгарія, Польща, Португалія, Іспанія, Чехія, Греція та Литва створили мапу найпопулярніших дитячих книжок усієї Європи. Україну представляє трилогія «Тореадори з Васюківки».

2010 року указом Президента України Віктора Ющенка письменника нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Всеволода Нестайка вважають основоположником українського дитячого детективу. У 1990 році побачила світ його книга «Таємничий голос за спиною» такого літературного жанру. За 55 років літературної діяльності письменник подарував світові більше 30 повістей, романів і збірок оповідань, багато творів автора увійшли до золотого фонду дитячої літератури України.

Помер Всеволод Нестайко 16 серпня 2014 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: