«У другому турі на Садового може чекати серйозна небезпека», – політолог

p4Uh9z3ZK9fAXtayf033QahdnMVWgvbia2hqU3R9
Фото з архіву.

31 жовтня нинішнього року, згідно із законодавством, в Україні відбудуться чергові місцеві вибори.

За даними дослідження, проведеного соціологічною агенцією «Fama», в трійку лідерів серед кандидатів на посаду міського голови Львова входять Андрій Садовий, Руслан Кошулинський та Олег Синютка, що мають 36,8 %, 14% і 7,2%, відповідно. За ними йдуть Ігор Зінкевич, Оксана Юринець, Володимир Квурт, Дмитро Добродомов, Володимир Гірняк та Ярослав Рущишин.

Натомість, згідно із опитуванням «Рейтингу», 21% опитаних вважають, що чинного міського голову Львова слід обрати на ще один термін, 54% переконані, що йому треба дати допрацювати свій термін і замінити на іншого, 18% думають, що його варто якнайшвидше усунути від влади, ще 7% не змогли відповісти на запитання.

ІА Дивись.info поспілкувалася з політологом, професор кафедри політології ЛНУ, доктором політичних наук Анатолієм Романюком про те, чого варто чекати від цьогорічних виборів мера Львова.

– Торік в провладній партії «Слуга народу» заявляли, що, ймовірно, місцеві вибори будуть достроковими, і вони мали б відбутися навесні або влітку цього року. Чому на вашу думку команда президента все ж вирішила не переносити дату виборів?

– Завжди в будь-якій політичній силі є різні групи. Це не залежить від її ідеологічного спрямування чи ціннісного позиціонування. Коли ми говоримо про «Слугу народу», то, гадаю, результат, який вони отримали торік на президентських виборах, був для них цілком несподіваним. І ймовірно, що у певної групи всередині президентської команди виникло бажання закріпити та навіть посилити цей результат за рахунок місцевих виборів. Зрозуміти, хто саме представляє цю групу, доволі просто, можливо, це ті люди, які озвучували дану пропозицію – адже таке озвучення саме по собі вже є способом лобіювання певного політичного рішення. Та остаточне рішення, як ми бачимо, виявилось інакшим.

– Як ви вважаєте, які проблеми будуть піднімати кандидати на посаду міського голови Львова в ході виборчої кампанії?

– Це залежить від кількох речей. Перше – хто буде кандидувати. Торік чинний міський голова Андрій Садовий повідомив, що він не братиме участі у виборах. Після провалу президентської і парламентської кампаній він не заявляв, але низкою своїх дій дав зрозуміти, що він піде на вибори мера. Якщо кандидувати буде Андрій Іванович, то головними меседжами стануть результати роботи на посаді мера. Ми бачили під час прийняття бюджету на 2020 рік анонсування великих ремонтних робіт на дорогах. Електронний квиток, який обговорюється уже дуже багато років, нарешті буде впроваджений. Тобто Садовий демонструватиме свої здобутки. Васюник підняв питання безкоштовного транспорту – це, на мою думку, його особиста позиція, але вона виходить з того, що соціологія показує, що однією з проблем, на яку звертають увагу громадяни, є незадовільний стан роботи громадського транспорту. І він робить крок вперед. Він не просто планує покращити стан його роботи, він гарантує безкоштовний громадський транспорт…

Якщо говорити про кандидатуру Садового, варто також зазначити, що на сьогоднішній день він не перемагає у першому турі, проте виходить у другий тур

– Як ви вважаєте, чи можна назвати справу проти Садового політично вмотивованою? І як це може вплинути на його рішення про участь у виборах?

– Як на мене, ті формулювання і той контекст, в якому вона набула розголосу, грають швидше на користь Андрія Садовго, аніж проти нього. Тобто це робить йому додатковий піар, і він, власне, в такий спосіб дану ситуацію і використовує. Я б не розглядав цю справу як інструмент, за допомогою якого можна обмежити його мерські амбіції. Якщо говорити про кандидатуру Садового, варто також зазначити, що на сьогоднішній день він не перемагає у першому турі, проте виходить у другий тур. До виборів лишається ще півроку, а політичний досвід свідчить, що за цей час ймовірні різні події, які можуть посприяти як підняттю, так і падінню його рейтингу. Крім того, велика кількість виборців не готові за нього голосувати і за умови певних політичних комбінацій з боку опонентів в другому турі для Садового може скластися доволі складна ситуація. Хоча він залишається кандидатом номер один, в другому турі на нього може чекати серйозна небезпека.

– Чого варто очікувати від «Слуги Народу» на цих виборах? Хто ймовірні кандидати?

– Гадаю, що їхня позиція буде просідати в світлі декількох речей: необхідності прийняття низки законів, складності вирішення багатьох проблем, до прикладу, питання з Приватбанком, необхідності прийняття закону про землю, який по-різному інтерпретується і використовується як засіб політичної боротьби, а також проблем на сході України. Тобто є дуже багато проблем, які впливатимуть на ставлення до «Слуги народу», але, вважаю, що, найімовірніше, вони будуть в групі лідерів на місцевих виборах у Львові. Говорити про щось іще складно, оскільки сьогодні у «Слуги народу» немає керівника штабу по Львівській області. Офіційно вони повинні затвердити стратегію виборчої кампанії до кінця лютого. І от тоді можна буде зрозуміти чи ця стратегія робить наголос на формуванні більшості у міськраді, чи вона ставитиме завданням перемогу на виборах мера.

Мер без більшості матиме малий вплив на прийняття рішень

– Першу трійку кандидатів формують Садовий, Кошулинський і Синютка. Як складуться відносини Києва і Львова в разі обрання когось із них? З ким Київ буде воювати, а з ким домовлятися?

– Гадаю, що вони самі ще не знають, якою буде їхня позиція, адже це залежить від результатів виборів у ЛМР. Якщо стратегія «Слуги народу» полягатиме в тому, щоби завести до міськради потужну фракцію, яка зможе легко налагодити зв’язок з однією-двома іншими маленькими фракціями, і якщо їм вдасться це зробити, то значення посади міського голови суттєво зменшиться. Мер без більшості матиме малий вплив на прийняття рішень. І відповідним буде ставлення з боку Офісу Президента. Якщо ж фракція «Слуги народу» буде невеликою і будуть інші більш потужні фракції, які формуватимуть більшість, тоді позиція Офісу Президента зміниться. Як саме? Говорити ще зарано. Гадаю, що команда президента не має наперед сформованої позиції ні щодо Садового, ні щодо Кошулинського чи Синютки. До речі, думаю, що Кошулинський вибори не зможе виграти. Він має непогані шанси на вихід у другий тур, але коло його електорату доволі обмежене, воно не розширюється. Тобто та кількість електорату, яку він зможе консолідувати, є недостатньою для перемоги навіть у другому турі. Бо навіть ті виборці, що скептично ставляться до Садового, не готові підтримати «Свободу». Сильнішим суперником для Садового у другому турі може стати Олег Синютка, але тут багато що залежить від того, наскільки нейтральною буде позиція Офісу Президента.

Георгій ПАШИНСЬКИЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: