Держбюджет України вже в січні недоотримав майже чверть доходів

403342
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Доходи Державного бюджету України за січень 2020 року становили 42,6 млрд грн, що на 13,8 млрд грн, або на 24,5% менше від планового показника на цей місяць.

Такі дані оприлюднило Міністерство фінансів у суботу, передає УНН.

"За оперативними даними ДКСУ про виконання бюджету у січні, доходи загального фонду державного бюджету склали 42,6 млрд грн та були на 13,8 млрд грн меншими за розпис", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, головною причиною недовиконання доходів стали суттєві зміни макроекономічних показників порівняно з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року.

"Це, зокрема, міцніший обмінний курс гривні (середній курс січня становив 24,1 грн/дол. США, тоді як в бюджеті враховано середньорічний курс 27 грн/дол. США), менший обсяг імпорту (на 2,5% р/р) та нижчі ціни на газ", - пояснили у Мінфіні.

Міністр фінансів Оксана Маркарова, коментуючи такі дані, вказала, що "недовиконання розпису 13,8 млрд в більшій мірі відповідно до об’єктивних і суттєвих змін макропоказників. При цьому всі видатки проведено".

За оперативними даними, доходи загального фонду державного бюджету від податків та зборів (з врахуванням сум відшкодованого ПДВ), що адмініструє ДПС, були на 5,9 млрд грн нижчими за розпис, інформує Депо.

Доходи загального фонду державного бюджету від податків та зборів, які адмініструє ДМС, були на 7,9 млрд грн нижчими за розпис.

За даними Мінфіну, сукупні запозичення до загального фонду державного бюджету становили у січні 50,8 млрд грн (з яких на внутрішньому ринку 16,9 млрд грн). Погашення державного боргу в гривневому еквіваленті в січні становило 31,6 млрд грн.

"У січні було профінансовано видатки відповідно до розпису на підставі відкритих асигнувань", – йдеться в повідомленні.

У той же час на сайті Держказначейства поки що немає даних щодо виконання бюджету за місяць станом на 31 січня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: