Що зміниться у лютому: дешеві кредити та нові 200 гривень

4932e8a697e9c44b4186cb659e559edb

У лютому уряд готує хороші новини для малого і середнього бізнесу, НБУ - нові гроші. Детальніше про все це та не тільки в огляді Дивись.Info.

У лютому уряд готує хороші новини для малого і середнього бізнесу, НБУ - нові гроші. Детальніше про все це та не тільки в огляді Дивись.Info.

Дешеві кредити для бізнесу

В Україні від 1 лютого запрацювала програма доступних кредитів для малого та середнього бізнесу.

Програма розрахована не на те, щоб взяти гроші, щось собі просто купити та кудись втекти. Ця програма розрахована на людей, які хочуть взяти на себе відповідальність, створити власну справу, можливо, робочі місця, створити для себе майбутнє та почати змінювати країну. Гроші на програму не йтимуть напряму із державного бюджету.

Держава компенсуватиме частину кредитної ставки для банків, щоб реальна ставка, яку платить підприємець була 5-7-9%. На сьогодні це тільки державні банки, але найближчим часом будуть приєднуватися і приватні, анонсували в уряді.

Ставка кредиту для підприємців залежатиме від обсягу бізнесу та найманих працівників, зокрема передбачено:

  • 5% - для нового та чинного бізнесу, який створить щонайменше два робочих місця. Виручка до 25 мільйонів гривень.
  • 7% - бізнес з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створюватиме нові робочі місця. Якщо такий бізнес згодом захоче найняти людей, за кожного найнятого працівника ставка знизиться на 0,5%.
  • 9% - ставка для чинного бізнесу з виручкою 25-50 мільйонів гривень.

Тарифи на комунальні послуги

У лютому платіжки українців на газ зростуть в середньому на 10%. У січні зросла ціна на газ майже на 40 копійок і тепер за один кубометр доведеться заплатити 4,65 гривні. Крім того, в платіжках тепер розділять ціну на газ і за його доставляння. З січня тариф на розподіл газу виріс на 46% і в лютневих платіжках споживачам доведеться заплатити додатково від 0,28 копійки до 1,99 гривні за кожен кубометр додатково.

Ціна за куб залежить від регіону, в Києві – він найнижчий, а найдорожчий – у Львівській області. Квитанції за доставляння газу і за використані куби розділять, і вони будуть приходити в різний час - за транспортування на місяць раніше. Таким чином, ціна на газ зросте за двома параметрами – на 10% за тарифом, і за доставляння – на 46%.

Нові 200 гривень

Нові 200-гривневі банкноти будуть «випущені в маси» вже 25 лютого, вони будуть існувати паралельно зі старими купюрами.

Таким чином, після введення в обіг нової «двохсотки» всі банкноти номіналом від 20 гривень будуть мати оновлений дизайн (20, 50, 100, 200, 500 і нова 1000-гривнева купюра).

Тим не менш, поступово старих банкнот буде ставати все менше, оскільки зношені гроші будуть замінювати новими.

Дизайн купюри буде виконаний в єдиному стилі з випущеними раніше банкноти іншого номіналу.

Основні зображення - портрет Лесі Українки на лицьовій стороні зображення та В'їзної вежі Луцького замку на обороті залишаться. Але Лесю Українку «перемістять» з правого боку в центр, цифри «200» також змінять своє розташування. Розмір і колірна гамма залишаться такими ж.

Захисні елементи доповнюватися новими - з'являться SPARK-елементи, наскрізні елементи, латентні зображення, рельєфні елементи та мікротексти.

Польоти до Китаю припиняються

З третього лютого Україна припинить пряме авіасполучення з Китаєм через коронавірус, від якого у цій країні вмерло понад дві сотні людей, тисячі хворіють.

У міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що пряме сполучення з Китаєм не буде відновлене доти, доки ситуація в цій країні не зміниться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: