В День боротьби проти раку львівський лікар розповів про страшну недугу

лікар дуда

Сьогодні Всесвітній день боротьби проти раку. Львівський лікар-онколог Олег Дуда розповів, що потрібно знати про цю хворобу.

Сьогодні Всесвітній день боротьби проти раку. Львівський лікар-онколог Олег Дуда розповів, що потрібно знати про цю хворобу.

«Впродовж останніх 17 років, зустрічаючи своїх пацієнтів з усміхненими обличчями, я розумію, що життя триває і рак – це не вирок. Ми, лікарі - онкологи різних спеціалізацій, спільно і щодня змагаємось із страшним недугом, який на превеликий жаль, інколи перемагає, відбираючи найважливіше, що має кожен із нас - життя.
Щороку 4 лютого ми відзначаємо Всесвітній день боротьби проти раку і робимо це для того, аби нагадати кожному про важливість цього захворювання.

Що нам потрібно розуміти і усвідомлювати про цю хворобу?

У світі існує понад 100 різновидів раку;
Цей недуг може розвиватися у будь-якій частині тіла;
Щорічно від нього помирають мільйони людей;

Більше 30% випадкам смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки відмови від вживання тютюну, запровадження раціону здорового харчування та фізичної активності;
До 20% - шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.

А ще можна стати свідомими і сучасними людьми, які ламають стигми. Не боятися йти до лікарів і переконатися у власному здоров’ї!

Трохи статистики онкології на Львівщині:

За 2019 рік взято на облік 8 866 онковипадків. Із них:
І-ІІ ст. – 50,3% (4142 випадки);

ІІІ ст. – 18,3% (1511 випадків);

ІV ст. – 15,4% (1268 випадків).

Рейтинг злоякісних новоутворень:

Рак грудної залози – 921;
Рак легень – 645;
Рак ободової кишки – 606;
Рак простати – 493.

Ми, лікарі- онкологи, проводимо різноманітні соціальні акції, закликаємо на скринінг та проходити огляди. Ми живемо у сучасному світі, маємо необхідне якісне обладнання яке дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях, а це запорука перемоги над хворобою.

Читайте також: Майже щодня на Львівщині від раку молочної залози помирає одна жінка

Онкологам не можна боятись відповідальності, в нас нема випадковості і права на помилку. Так, звісно, бувають такі ситуації, коли зробити все не можливо і це морально важко. Кожна втрата для лікаря є особистою. Ми щоразу просимо подбати про себе, не ховатися від проблеми, а боротись разом з нами! Допоможіть нам перемагати! Дбайте про себе!», - написав лікар Олег Дуда на своїй сторінці у Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: