Що думають шахтарі Червонограда про борги, Зеленського і нового голову ОДА (фото)

IMG_0350

Сьогодні, 6 лютого, президент України Володимир Зеленський приїхав на шахту «Межирічанська» у Червонограді, щоби поспілкуватися з шахтарями і домовитися про план дій.

Працівники копалень ділилися з президентом наболілим щодо заборгованостей із виплати заробітніх плат, погане соціальне забезпечення і побут родин, котрі під землею втратили близьких.

Президент пообіцяв, що заборгованість по зарплатах на шахті «Межирічанська» розміром 22 мільйони гривень буде погашена до кінця лютого.

Однак такі обіцянки мало тішать гірників, передає кореспондент ІА Дивись.info. Вони боятимуться витрачати гроші, бо не переконані, що наступного разу отримають вчасно знов.

«Чи то борги повертати, чи залишити поки, бо невідомо, коли наступні будуть. Така ситуація вже п'ять років триває. І за Порошенка була, і за Зеленського. Зеленський приїжджав на 6-ту шахту, обіцяв взяти на свій контроль, але поки без змін», – розповідає працівник шахти Гейко Микола.

Від приїзду президента очікують план дій. Гірники хочуть знати, як будуть ліквідовувати заборгованості або у випадку закриття шахт – куди йти працівникам. Мають надію, що вирішенню ситуації сприятиме і новопризначений очільник області Максим Козицький.

«Думаєте, тих пару відсотків, які скидають, вистачає, щоб заплатити за комунальні послуги, обігріти хату? А мене ж ніхто не питає, що із зарплатою, пеню нараховують і далі, – розповідає електрослюсарка Наталя Турко. – Чому я маю бігати з простягнутою рукою, просити донарахування шахтарям? Чому?»

Несправедливість у гірничій галузі ще дужче вражає Наталю тому, що навесні 2019 року на шахті загинув її 22-річний син, Михайло Турко.

«Нікому не побажаю пережити те, що я пережила 29 травня 2019 року. Тоді президент Зеленський теж приїжджав, казав, що будь-коли можу до нього звернутися. Якщо треба квартиру, машину. Та після смерті сина не до того було, ходила шокована, – згадує Наталя. – А зараз привід є, керівництво приїхало.

Я хочу справедливості, аби винні були покарані і соціальної справедливості теж. Скажіть, як може шахтар спускатися в шахту без «тормозка»? Шахтар, який лазить на колінах, увесь чорний, без грошей. Ми ж добуваємо вугілля, ми його відправляємо, план виконуємо».

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: