Польський кредит для України на реконструкцію пунктів пропуску і доріг під загрозою зриву

630_360_1474140501-4944

Польський кредит у розмірі 100 мільйонів євро на реконструкцію прикордонної інфраструктури опинився під загрозою зриву. Різне трактування чиновниками Укравтодору, митниці, податкової, ДАБІ, Мінфіну одних і тих же пунктів міжурядової угоди з Польщею може призвести до можливого міждержавного скандалу.

Про це у своєму зверненні до президента і прем’єр-міністра написав колишній нардеп Михайло Хміль.

«Цього року минає 5 років з моменту підписання Договору між урядами України та Польщі про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги. Кредит передбачений у розмірі 100 млн. євро, з яких 25 млн. євро скеровується на облаштування трьох згаданих пунктів пропуску, 68 млн. євро – на реконструкції шести доріг прикордонної інфраструктури у Львівській та Волинській областях та ще 7 млн. євро – для потреб Державної прикордонної служби України.

Відповідні тендери були проведені протягом 2016-2017 років через систему ProZorro. За їхніми результатами були підписані двосторонні контракти між польськими компаніями – переможцями тендерів та відповідно ДФС і Укравтодором. У 2019 році ці контракти вступили в дію і на тому все», – зазначає Михайло Хміль.

Як описано у зверненні, через розбіжності різних відомств у трактуванні угоди – Україна замість кредиту може отримати судові позови про розірвання контрактів та відшкодування збитків.

«Укравтодор намагається на свій розсуд трактувати податкове законодавство. ДФС, ДПА та Мінфін не можуть дійти спільної позиції щодо оподаткування та тимчасово ввезеного обладнання для виконання робіт. А ДМС досі не надала за усіма пунктами вихідні дані для проектування польським підрядникам. Крім того, до питання валюти контрактів, яка прописана у міжурядовій Угоді, Мінрегіон застосовує свої відірвані від реальності роз’яснення та тлумачення (хоча тендер відбувався на Prozzoro в євро)», – пояснює Михайло Хміль.

4 та 5 лютого, за словами екснардепа, відбулись чергові зустрічі представників української та польської сторін, які закінчилися нічим.

«Тепер замість реконструйованих трьох пунктів пропуску («Шегині», «Краковець», «Рава-Руська») та шести прикордонних доріг ми можемо отримати чотири судових позови про розірвання контрактів та відшкодування збитків», – наголошує екснардеп.

Він просить президента та прем’єр-міністра невідкладно втрутитися у ситуацію.

Екснардеп пропонує створити на базі Мінфіну постійно діючу міжвідомчу робочу групу із залученням посадовців Митниці, Податкової, Укравтодору, ДАБІ, Мін’юсту, представників польських компаній та органів місцевого самоврядування. А також напрацювати нормативно-правові документи, які дадуть можливість зрушити з мертвої точки виконання міжурядової угоди.

«Виконавці мають отримати конкретні доручення та вимоги щодо термінів і працювати над вирішенням завдань, а не шукати безпідставні причини, чому їх не можна виконати. Адже поряд із пошуками інвесторів та кредиторів наша держава має неухильно дотримуватись виконання взятих на себе зобов’язань, якщо не хоче втратити довіри і підтримки з боку наших іноземних партнерів, і, тим більше, не стати посміховиськом. Бо польська сторона уже починає піджартовувати, чи не надати Україні ґрант, аби відсвяткувати 5-ту річницю незреалізованої Угоди», - наголосив Михайло Хміль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: