Львів відправить понад 18 тонн відпрацьованих батарейок на утилізацію (фото)

ЕКОБУС

Упродовж 6-ти років єдиний заклад України, що має ліцензію на утилізацію небезпечних відходів, ДП «Бондарівка» збирало ртутовмісні лампи, термометри і відпрацьовані батарейки.

Сьогодні, 11 лютого, представники закладу оголосили про відправку першої партії відпрацьованих батарейок на утилізацію до Польщі.

Для безпечного транспортування закупили спеціальні діжки-контейнери, які необхідні для безпечного транспортування і відповідають європейським вимогам.

Збирали відходи на території Львова, Рудного, Брюховичів та Винників. Також відпрацьовані батарейки передавали поштовими відправленнями юридичні особи з інших міст.

За шість років на складі накопичилося 28 тонн небезпечних відходів, - розповідає координатор ДП «Бондарівка» Олег Янчишин.

Львів'янам і мешканцям сусідніх селищ нічого не коштує здати відходи.

«Хоч підприємству і обходиться це недешево, - ділиться очільниця управління екології та природних ресурсів Олександра Сладкова. - Два екобуси, які курсують Львовом, коштували місту по 1 млн грн кожний, ще 800 тис грн на рік обходиться обслуговування і збір відходів, а на транспортування до польського кордону доведеться витратити приблизно 600 тис грн. Витрати на утилізацію батарейок на польському підприємстві становитимуть приблизно 300 доларів за тонну для невідсортованих відходів, але ми маємо надію, що зможемо їх відсортувати і таким чином здати на утилізацію за ціною у 150 доларів за тонну».

Однак вже невдовзі ДП «Бондарівка» якщо і не стане прибутковим підприємством, то принаймні зможе компенсувати частину витрат. Міська влада і представники закладу зійшлися на думці, що для ефективного управління підприємством треба розмежувати збір коштів для юридичних і фізичних осіб.

Фізичні особи, себто мешканці Львова і прилеглих сіл, і надалі зможуть здавати відходи безкоштовно, також не братимуть кошти з громадських організацій, які докладають чимало зусиль до покращення екологічної ситуації в краї. Натомість юридичні особи, різні фірми платитимуть по тарифу 65 грн за 1 кг відпрацьованих батарейок.

Причиною нововведення стали обсяги, в яких юридичні особи здавали відходи у ДП «Бондарівка».

«Часто трапляються випадки, що поштою приходять відправлення з інших міст вагою 70-100 кілограмів. Місто утилізує їх за свої кошти, але ж це не безоплатно», – пояснює Олксандра Сладкова.

Таким чином у межах безкоштовного збору мешканці можуть здати відходи у такій кількості:

  • відпрацьовані лампи - до 10 штук від особи;
  • ртутні термометри - до 5 штук від особи;
  • відпрацьовані батарейки - до 1 кг від особи.

Натомість представникам громадських організацій радять звернутися до адміністрації ДП «Бондарівка» та узгодити час передачі відпрацьованих відходів. Укладатимуться такі договори на безоплатній основі.

Графік стоянок екобуса у лютому 2020 року можна переглянути за посиланням.

Довідка. У 2016 році Міністерство екології та природних ресурсів України видало ДП «Бондарівка» ЛКП «Зелений Львів» ліцензію на право здійснення господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами.

2015 року у Львові за грантові кошти закупили та влаштували лінію з переробки відходів, що містять ртуть, виробництва швецької компанії «MRT». Система обладнана за європейським зразком і є першою такою на території України.

З питань укладання угод треба звертатися до ДП «Бондарівка» за адресою: м. Львів, вул. Окружна, 56 (тел. 238-40-46).

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: