Паліативна медична допомога на Львівщині опинилася під загрозою ліквідації

Hospis-696x418

Фракція «Громадянська позиція» у Львівській обласній раді звертається до прем’єр-міністра, голів НСЗУ та ЛОДА щодо ситуації, яка склалася в області з стаціонарною паліативною медичною допомогою дорослим та дітям.

«Критична недостатність фінансування може призвести до припинення надавання цієї медичної послуги як такої. Так, згідно з проектом постанови уряду «Про порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році», капітаційна ставка – тариф, відповідно до якого будуть обчислюватись кошти за пацієнтів, становить 7 тисяч 865 грн. Це при тому, що, згідно з нормами, вона має становити 46 тисяч 741 грн. Різниця просто кричуща», – йдеться у зверненні.

Депутати додають, що місія паліативної допомоги – забезпечити максимально можливу якість життя хворих і членів їхніх родин, полегшити страждання недужих.

«Нагадаємо, йдеться про наших громадян, які уражені злоякісними утвореннями, ВІЛ-інфекцію/СНІД, вродженими вадами розвитку, неврологічними та іншими захворюваннями. Кожен день цих хворих супроводжується сильним болем, тяжкими розладами життєдіяльності, потребою у кваліфікованій медичній допомозі. Остання зараз зависла у повітрі, під великим питанням щодо свого майбутнього. Паліативні хворі просто можуть опинитися  на вулиці, без допомоги та медичного супроводу. Фракція «Громадянської позиції» вважає такий стан справ неприпустимим. Закликаємо наших колег у Львівській обласній раді підтримати звернення до голови ЛОДА, прем’єр-міністра України та голови НСЗУ з проханням звернути увагу на вищенаведені факти та переглянути рішення щодо фінансування стаціонарної паліативної медичної допомоги», – йдеться у зверненні фракції.

«Понад 3 тисячі мешканців Львівщини потребують паліативної допомоги. Це важкохворі люди, яким необхідна підтримка держави. Тому ситуація, яка склалася зараз, коли ця підтримка абсолютно недостатня, потребує вирішення», – прокоментував ініціативу фракції депутат Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: