Ректором Харківської медакадемії може стати продавець львівських малюків у 90-х

федак

Йдеться про Богдана Федака, якому у середині 90-х суд виніс вирок по продажу малюків за кордон. Про це написала ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Йдеться про Богдана Федака, якому у середині 90-х суд виніс вирок по продажу малюків за кордон. Про це написала ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

«У Харківській медичній академії післядипломної освіти відбуваються вибори ректора. Одним з 2-х кандидатів на перемогу є Богдан Федак. Якщо ви заґуґлите ім’я та прізвище цієї особи, то побачите низку матеріалів ЗМІ про резонансну справу з продажу немовлят за кордон у 90-х роках, у Львівській обласній клінічній лікарні.

Федак тоді, користуючись посадовим становищем, допомагав діяти злочинній групі, яка продавала дітей на всиновлення за кордон. Після розкриття злочину його засудили до 2 років позбавлення волі. Після цього Федак не мав права обіймати посади у медичній галузі. На жаль, ця справа, яку ще назвали «справа дітей» не завадила йому продовжити будувати кар’єру у сфері охорони здоров’я.

У 2000-х роках він став помічником тодішнього народного депутата Ігоря Шурми і незабаром – головним лікарем Харківської міської клінічної лікарні, а далі — головним лікарем обласної клінічної лікарні, де також відзначився корупційними скандалами. У 2018 році Федак, попри непогодження МОЗУ, став головою управління охорони здоров’я Харківської ОДА і пробув на посаді до 2019 року.

Тепер, через конкурс, він намагається очолити Харківську медичну академію післядипломної освіти. Працівники медакадемії написали відкритого листа до МОЗ України з проханням міністра взяти під особистий контроль проведення конкурсу.

У листі зокрема йдеться, що МОЗ України без пояснення відсторонило від участі в конкурсі на посаду ректора Академії трьох інших претендентів. Таким чином на виборах залишилася кандидатура Федака та ще однієї особи, яку працівника академії розглядають як технічну кандидатку.

Відсторонені претенденти на посаду ректора звернулися до суду, щоби оскаржити такі вибори та можливі результати. А 07.02 під час першого туру виборів більшість колективу не проголосували за будь-кого з кандидатів, цим самим продемонструвавши свою позицію щодо цього фарсу.

У подібних ситуаціях керівництво МОЗ України мало б не ховати голову в пісок, а підтримати здорове медичне середовище. Постаті формату Федака кидають тінь на всю медичну спільноту, а очолення такими людьми закладу, де навчають лікарів, руйнує засадничі етичні норми лікарської професії і несуть пряму загрозу життям українців», – підсумувала Супрун.

Богдан Федак приїхав до Харкова зі Львова на запрошення тодішнього мера Михайла Добкіна. У 2006 очолив лікарню невідкладної допомоги в Харкові, в 2010-му - обласну клінічну лікарню. У 2018-му, коли головою ХОДА була Юлія Світлична, Федак став начальником Управління охорони здоров'я Харківської ОДА (пізніше - Департамент охорони здоров'я).

Це відбулося незважаючи на конфлікт з Міністерством охорони здоров'я, яке відмовилося погоджувати кандидатуру Федака, посилаючись на його минуле: в 90-х Федак фігурував в кримінальній справі, мав судимість і був амністований.

У грудні 2019 року Директор Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Богдан Федак подав у відставку. Про це стало відомо з поданою ним декларацією, опублікованою в Єдиному держреєстрі декларацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: