Переговори з ворогом і «квітучий» Донбас: про що говорив Єрмак на першому брифінгу

5e42790cbe0f6-173606jpg

Призначений 11 лютого главою Офісу президента України Андрій Єрмак провів брифінг, на якому висловився з низки ключових питань. 

Зокрема, про війну на Донбасі, переговори з Росією, Мінські угоди, закон про дезінформацію і ряд інших проблем, передає Апостроф.

«Війни» з ОПУ і головні принципи роботи

Єрмак спростував «війни» в Офісі і подякував Андрію Богдану за роботу. Він заявив, що буде концентруватися на виконанні всіх обіцянок, які декларувалися під час президентської кампанії.

«Ми повинні зробити все, щоб Офіс президента дійсно був Офісом президента і ми всі працювали на те, щоб президент був успішний і наша країна була успішна. Все буде сконцентровано на виконанні всіх обіцянок, всіх принципів, які ми декларували під час президентської компанії Зеленського... Я зроблю все, щоб (не було - ред) ніякого телефонного права і втручання в державні процеси, ніяких інтриг. Все буде прозоро і чесно. У своїй роботі ми будемо керуватися принципами і робити все, щоб бути максимально відкритими. Ми визнаємо, що є багато чого, що треба зробити з боку комунікації... Офіс президента буде гарантом свободи слова та незалежності медіа в Україні», - сказав Єрмак.

Головним пріоритетом буде зупинка війни на Донбасі в інтересах України. Важливим буде зовнішньополітичний напрям.

Другий пріоритет - робота з регіонами. У керівників областей вже є конкретні завдання.

Третій напрям - зробити так щоб Україна стала інвестиційною Меккою.

Переговори з Росією

Єрмак заявив, що не залишить переговори з Росією. «Сьогодні почнуться переговори, наші працівники працюють в Мінську. Нічого важливішого сьогодні немає, ніж зупинка війни».

Також Єрмак сказав, що після свого призначення на посаду голови ОПУ поки не спілкувався зі своїм візаві, заступником глави Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком.

«Я ще не розмовляв з паном Козаком після його призначення, після мого призначення... Я думаю, що буду мати таку можливість», - сказав він.

Новопризначений глава Офісу президента також підкреслив, що незалежно від того, хто буде представляти Росію на переговорах в Мінську або в Нормандському форматі, принципи, які задекларував президент Володимир Зеленський, є незмінними і залишаються такими, якими вони були напередодні "нормандського саміту" в Парижі.

Про зустріч Зеленського з Путіним до Нормандського формату

«Це рішення буде приймати президент. Якщо він побачить, що ця зустріч є необхідною, вона стане кроком для результату - я цього не виключаю. Однак поки ніяких домовленостей з цього приводу не було».

Квітучий Донбас і вибори в ОРДЛО

Єрмак наголосив на неможливості проведення будь-якого виборчого процесу на окупованих територіях в умовах присутності там іноземних і/або незаконних збройних формувань і при наявності непідконтрольної українській стороні ділянки державного кордону.

«Я ще раз хочу повторити, що відповідно до українського законодавства, неможливо проводити вибори, якщо на території є будь-які іноземні військові угруповання, є будь-які незаконні збройні люди і кордон України не знаходиться під контролем уряду України. Це записано в українському законодавстві, а вибори ми плануємо провести на 100% відповідно до українського законодавства», - заявив він.

Єрмак зізнався, що провести вибори вже в жовтні - це «наша мрія» і заявив про бажання зробити з Донбасу "квітучий край" навіть до закінчення війни.

Крим

Глава ОПУ відмовився коментувати слова лідера фракції «Слуги народу» Давида Арахамії про можливість пустити воду в Крим. І сказав, що ніколи не обговорював з Козаком поставки води на півострів.

Законопроект про ЗМІ

У глави ОПУ запитали, як він ставиться до законопроекту про дезінформацію.

«Я не бачив проектів цих законів, обов'язково перегляну, тоді у мене буде особиста думка. Але скажу від імені президента, що він гарант свободи слова та медіа. Тому ніяких законів, які б обмежили права свободи слова, не буде прийнято... Хочу вас заспокоїти, те, що іноді пишуть різні ЗМІ, вони стурбовані, вони отримують іноді інформацію неофіційно... Але я хочу вас запевнити, що президент буде гарантом», - сказав Єрмак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: