Публічні фінанси: чому потрібно про них звітувати

84589056_803570286810769_2827770995551502336_n

У перший квартал нового року органи місцевого самоврядування повинні прозвітувати перед громадою про виконання бюджету за попередній рік.

Як звітувати про бюджетні цифри так, щоб люди розуміли зміст, говорили під час заходу «Особливості підготовки та публічного представлення звіту про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік. Практичні аспекти здійснення оцінки ефективності бюджетних програм» у Львівському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою». Зважаючи на те, що інтерес до ефективності використання коштів місцевих бюджетів постійно зростає, то звітування голови громади про виконання бюджету допомагає знайти відповіді на питання: звідки беруться кошти у бюджеті; хто є основними платниками; чи всі, хто зобов’язаний, платять; що робить місцева влада, щоби збільшити надходження; як це відобразилося в динаміці надходжень; що може зробити кожен, щоб збільшити надходження; чи є ризики зменшення доходів бюджету. Також актуальним є те, на які потреби витрачаються гроші громади і чи можна ці видатки скоротити?

Радник із питань місцевих фінансів і управління Юрій Голинський розповідає, що між поняттями відкритість і європейськість можна поставити знак рівності. Адже у європейській практиці нема розуміння державних фінансів, їх називають публічними, а це відразу означає, що бюджет громади є публічним і відкритим.

За своєю суттю звіт про виконання бюджету відрізняється від звіту голови громади. Звіт про виконання бюджету повинен відповідати певним вимогам бюджетного кодексу:

  • звіт повинен містити детальну інформацію про показники відповідного бюджету за загальним та спеціальним фондами;
  • за групами має бути представлена функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету, фінансування, а також показники про стан державного (місцевого) боргу та надання державних (місцевих) гарантій;
  • показники наводяться порівняно з аналогічними показниками за відповідний період попереднього бюджетного періоду із зазначенням динаміки їх зміни.

Головні розпорядники бюджетних коштів здійснюють публічне представлення інформації про виконання бюджетних програм, у тому числі досягнення цілей державної політики у відповідній сфері діяльності.

Щоби ця публічна презентація була цікава і зрозуміла слухачам, Юрій Голинський рекомендує доповідачам скласти план виступу, підготувати графічну презентацію, супровідні роздаткові матеріали, заздалегідь продумати можливі питання від аудиторії та відповіді на них, максимально спростити подачу матеріалу зрозумілою мовою.

Експерти також рекомендують застосовувати інструменти ефективності бюджетної політики, а саме: проводити бюджетні слухання, відкриті засідання депутатських комісій і сесій, враховувати пропозиції громадян при підготовці проєктів бюджетів, запровадити бюджет участі та конкурси громадських ініціатив.

А щоби пропозиції мешканців були максимально конструктивними, то для їхньої зручності у вільному доступі є такі джерела відкритих даних як: openbudget, opendata, prozorro, dozorro, 007, офіційний сайт громади тощо.

Правові засади публічності ґрунтуються на Європейській хартії місцевого самоврядування, яка була прийнята у 1985 році під егідою Конгресу Місцевих та Регіональних Влад Європи, яка визначає основні принципи та механізми дії самоврядних органів влади 47 держав-членів Ради Європи.

Цей документ ратифікований в Україні і з 1 січня 1998 року є частиною національного законодавства.

Статтями Бюджетного кодексу України закладено принцип публічності та прозорості бюджетної системи України і передбачає порядок подання звітності про виконання місцевих бюджетів. До того ж, передбачено спеціальну процедуру оприлюднення звіту про виконання місцевих бюджетів за рік шляхом його обов'язкової публікації у газетах, визначених відповідними місцевими радами.

Дотримання бюджетного регламенту є одним із інструментів забезпечення прозорості та публічності бюджетного процесу. За порушення доступу до інформації про публічні фінанси передбачається відповідальність посадових осіб.

Бюджетний кодекс України до порушень бюджетного законодавства учасниками бюджетного процесу відносить: порушення порядку та термінів подання річного звіту про виконання рішення про місцевий бюджет; порушення вимог статті 28 БКУ щодо оприлюднення та доступності інформації про бюджет.

Стаття 24 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визнає одним із порушень Закону посадовими особами місцевого самоврядування не оприлюднення інформації у встановленому Законом порядку.

Не пізніше 1 березня року, що настає за звітним роком міська рада повинна розмістити інформацію про виконання місцевого бюджету у газетах, визначених відповідними місцевими радами та інформації про час і місце публічного представлення. Сільські і селищні ради публікують свою інформацію відповідно до вимог, затверджених бюджетним регламентом.

Дарія ЗУБРИЦЬКА,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: