У НБУ сказали, що стримує відновлення дешевих кредитів та іпотеки

5ccc2c5af04d7

Для відновлення масштабного кредитування бізнесу та іпотеки необхідно посилити захист прав кредиторів, реформувати судову систему та збільшувати кількість прозорих та якісних позичальників.

Про це перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова написала у колонці для ЕП.

За її словами, премія за ризик та накладні витрати при кредитуванні для банків становлять в середньому від 4 до 6% річних у вартості кредиту.

«З одного боку, економіка і бізнес потребують ресурсів, банки мають достатньо ліквідності. Але з іншого – високі ризики та супутні витрати роблять кредитну ставку не прийнятною. Інший бік проблеми – недостатня прозорість структур власності і фінансової звітності позичальників», – написала Рожкова.

На думку НБУ, банки не хочуть приймати на себе додаткові невиправдані ризики. Для цього дій фінансових регуляторів замало, вважає Рожкова:

«Йдеться про судову систему, дозвільну систему і систему роботи інших державних інститутів, які повинні забезпечувати рівні правила гри, конкуренцію, прийнятний інвестиційний клімат», – йдеться у колонці.

Також вона розповіла про три основні проблеми, які заважають запуску іпотеки:

  • Мораторій на стягнення майна за валютними кредитами;
  • Незахищеність прав кредиторів;
  • Непрозорість первинного ринку житла.

За словами Рожкової, декілька кроків дозволять вирішити проблеми ринку нерухомості.

«Прозорість ринку нерухомості, зокрема за рахунок доступу учасників ринку до держреєстрів; посилення відповідальності забудовника за порушення умов угоди; введення працюючих генпланів міст, та дотримання державних будівельних норм», – йдеться в колонці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: