На Львівщині, у селі, на околицях якого виріс скотомогильник, хочуть встановити відеокамери

16864610_1472538336143829_3125175193824574284_n-560x420
Фото з архіву.

У селі Боянець Жовківського району, на околицях якого вже багато років знаходиться незаконний скотомогильник, планують встановити близько двох десятків відеокамер.

Про це ІА Дивись.info повідомив депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

«Минулого понеділка відбулася сесія районної ради. Натомість Жовківська райдержадміністрація мала підготувати програму щодо встановлення відеокамер. Планується, що їх буде близько двох десятків. Сума наразі невідома. Буде оголошуватися тендер. Ці камери мають стояти на усіх в’їздах і виїздах з Боянця», – розповів Ігор Муравський.

Крім того, він зазначив, що це дозволить поліції та Держпродспоживслужбі відслідковувати, звідки прибуває худоба для забою чи є потрібні документи. Це перший етап.

«Другий етап полягає у тому, щоб організувати централізоване вивезення решток тварин на Жовківську філію ДП «Укрветсанзавод» для утилізації. Найімовірніше, буде ставитися питання закупівлі автомобіля з контейнером, який відповідатиме усім необхідним нормам. Контейнер залишатимуть у селі, щоби мешканці заповнювали його відходами після забою тварин. У міру заповнення його забиратимуть на утилізацію. Щоправда, ще не до кінця опрацьований механізм сплати коштів. Усе це в комплексі має запобігти подальшому забруднення навколишнього середовища», – наголосив депутат районної ради.

Днями у селі побував голова Жовківської РДА Роман Черніховський. Під час зустрічі із селянами їм запропонували створити комунальне неприбуткове підприємство при сільраді, яке б займалося збором та вивезенням тваринних решток.

Історія із скотомогильником, який влаштували самі ж місцеві мешканці в урочищі Станіслівка, тягнеться не один рік. Більшість селян займаються дворовим забоєм худоби. Те, що не придатне для переробки, здебільшого опинялося на полі, біля лісу. 2016 року районна рада вже намагалася змусити селян тваринні відходити вивозити на Жовківський ветсанзавод.

«Була домовленість, що це робитимуть двічі на тиждень. Загалом за сім днів накопичувалося приблизно 5-6 тонн тваринних відходів. Але тривало це недовго – десь приблизно трохи більше місяця, тому що місцеві заявили, що для них це надто дорого. Насправді ціна за утилізацію була досить символічна. Пізніше знову велися переговори, але ситуація повторювалася. Водночас є кілька людей, які займаються дворовим забоєм і самотужки возять відходи на філію для утилізації. Зважаючи, що ситуація є на контролі в області, ветсанзавод зобов’язаний приймати будь-яку кількість відходів від мешканців Боянця. Але йдеться лише про кількох справді свідомих людей», – каже Ігор Муравський.

За його словами, зараз взимку обсяги забою впали, тож і відходів небагато, але в березні вони знову зростуть – перед Великоднем. Очевидно, що встановити камери до того часу не вдасться. Чергова сесія – 27 березня, а ще – тендерні процедури тощо.

Найімовірніше, мешканці Боянця і надалі добровільно не захочуть вивозити рештки тварин на утилізацію, оскільки більшість з них займаються нелегальним підприємництвом, не сплачуючи жодного податку, припускає депутат райради.

За увесь період, як стало відомо про скотомогильник, кількох осіб оштрафували.

«Немає документів з визначеними межами села, а також оцінкою землі. Розрахунки забруднення земель робляться ще за старими радянськими нормами. Один з останніх випадків з несанкціонованим вивезенням відходів дійшов до суду. Суддя ухвалив рішення конфіскувати автомобіль і повернути його законному власнику, тобто громадянину Польщі, оскільки машина на єврономерах. Зараз автомобіль знаходиться на території Жовківського ветсанзаводу», – каже Ігор Муравський.

Депутат переконаний, що доки питання не буде вирішено на державному рівні, не прописано у законодавстві адекватне покарання за забруднення навколишнього середовища, то ситуація не зміниться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: