Зеленський в Омані таємно зустрічався з близьким соратником Путіна - «Схеми» назвали ім'я

схеми

Російський державний діяч, секретар Радбезу РФ Микола Патрушев у ніч на 8 січня прилетів із Москви в Оман чартерним літаком Bombardier із бортовим номером 9H-VJN. А вже ввечері того ж дня тим самим бортом скористався президент України Володимир Зеленський для повернення в Київ.

Про це йдеться в розслідуванні проєкту «Радіо Свобода» «Схеми. Корупція в деталях», оприлюдненому 13 лютого.

Журналісти «Схем» також мають інформацію, що наприкінці грудня на зустріч із Патрушевим до Москви їздили мер Харкова Геннадій Кернес та Роберт Тедеєв – двоюрідний брат екснардепа від Партії регіонів Ельбруса Тедеєва, в якого довгий час був помічником нинішній керівник офісу президента України Андрій Єрмак. Розслідувачі роблять висновок, що через цей канал може відбуватися зв’язок президента Зеленського з Кремлем.

«Пам’ятаєте дивний чартерний рейс, яким Володимир Зеленський терміново повертався з Оману до Києва 8 січня? Літак Bombardier Global Express 6000 із бортовим номером 9H-VJN, – пише в соцмережі редакторка «Схем» Наталія Седлецька. – Підозрілим було те, що днем раніше цей борт в Оман прилетів… із Москви.

Хто був на рейсі? Ми встановили, що це був російський державний діяч Микола Патрушев».

Хто такий Микола Патрушев?

Він був директором Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії з 1999 до 2008 року. А з 2008 року – обіймає посаду секретаря Ради безпеки Російської Федерації.

Шеф-редактор російського видання The Insider Роман Доброхотов у коментарі пояснив, наскільки впливовим Патрушев вважається в Росії: «Як силовик, звичайно, він – друга людина після Володимира Путіна. А силовики, зрозуміло, в Росії відіграють ключову роль. У цій сфері він буде залишатися головним – поки взагалі Путін при владі. Патрушев – людина, яка ніколи не виходила з найвужчого кола. І коли він йшов з посади голови ФСБ, були питання про те, що це все-таки відставка, і Рада безпеки для нього буде почесною пенсією. Але зараз зрозуміло, що це не почесна відставка – він, як і раніше, один із найвпливовіших гравців».

Про те, що саме Патрушев прибув в Оман цим бортом, «Схемам» повідомило джерело, пише Седлецька.

«Зрештою підтвердити цю інформацію вдалося і за допомогою іншого, не пов’язаного джерела – в базі даних про перетин кордону Російської Федерації», – зазначає розслідувачка.

У відповідь на запит з проханням про коментар в офісі президента України заявили, що «Володимир Зеленський не знайомий, ніколи не спілкувався телефоном, не зустрічався і, відповідно не обговорював жодних питань» з секретарем Ради безпеки РФ. Та ще й пригрозили нам судом.

Водночас в офісі Зеленського проігнорували запитання про те, з яких причин президент України скористався саме тим приватним літаком, яким в Оман прилетів секретар Радбезу Російської Федерації.

…А за два тижні до того, за інформацією джерел «Схем», секретар Ради безпеки Російської Федерації Микола Патрушев приймав гостей.

20 грудня 2019 року мер Харкова Геннадій Кернес разом із Робертом Тедеєвим на одному авто перетнули український кордон і попрямували до Москви – начебто з метою “лікування зубів”. Таку версію сам Кернес озвучив у харківських політичних колах як причину своєї відсутності на робочому місці.

Роберт Тедеєв – двоюрідний брат колишнього народного депутата від Партії регіонів Ельбруса Тедеєва.

Примітно, що новопризначений керівник Офісу президента Андрій Єрмак був помічником саме у народного депутата Ельбруса Тедеєва протягом трьох скликань поспіль.

А тепер, коли Андрій Єрмак на рівні президента України курує переговори з Росією, мер Харкова Кернес їде до Москви лікувати зуби разом саме з двоюрідним братом ексдепутата, у якого Єрмак багато років працював помічником.

В Офісі Президента журналістам відповіли, що спілкування не було: «Повідомляємо, що президент України Володимир Зеленський не знайомий, ніколи не спілкувався телефоном, не зустрічався і, відповідно, не обговорював жодних питань з секретарем Ради безпеки Російської Федерації Миколою Патрушевим».

Нагадаємо, поїздка президента Володимира Зеленського до Султанату Оман не була офіційним візитом, не мала офіційного статусу, здійснювалася з приватною метою і за власні кошти. Про це повідомив екскерівник Офісу Президента Андрій Богдан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: