У Трускавці ветеранів реабілітують за допомогою дельфінотерапії (фото)

IMG_6034

У Трускавецькому дельфінарії запровадили програму психологічної реабілітації для учасників АТО/ООС методом дельфінотерапії.

Про це розповів співвласник мережі дельфінаріїв Тарас Чекурда. Однак зазначив, що цей метод не є запатентований в Україні.

«Хлопці приїжджають з передової і мають різні психологічні травми, бо бачили на свої очі багато тілесних ушкоджень. Все це відкладається у голові», – прокоментував необхідність психологічної реабілітації для військових Василь Шимко, керівник ГО «Трускавецький реабілітаційний центр учасників АТО».

Кіборг Донецького аеропорту Микола розповідає про труднощі, які зазнав на шляху до реабілітації: «Ми стикалися з дуже багатьма проблемами: з виданням путівок на санаторно-курортне лікування, на психологічну реабілітацію... Коли мені повідомили про цю програму, я був дуже здивований».

Процес дельфінотерапії відбувається так: перед сеансом бійці  отримують інструктаж, потім впродовж 25-30 хвилин плавають з дельфінами по четверо. Після цього їх чекає фітотерапія: гарячий чай з медом.

Самі ветерани зазначають, що відчувають полегшення та очищення, порівнюють це з лазнею та сповіддю.

«Я сам поплавав з дельфіном і був сповнений позитивними емоціями», – каже Василь Шимко.

«Відчуваю себе маленькою дитиною! Позитив притягує позитив», – додає Олександр Богатько.

Тренер та дельфінотерапевт Олександр Пономаренко пояснює, як працює дельфінотерапія.

«Принцип дії терапії є комплексним: тактильний контакт з дельфіном, спілкування, навіть прості фізичні заняття у воді також мають свою користь. Ультразвукові сигнали діють на головний мозок та нервову систему людини і збуджують клітини головного мозку, які в нас заблоковані. Довести, що якийсь конкретний ефект є, ми не можемо, бо ми ще недостатньо вивчили як дельфінів, так і сам головний мозок людини. Кожен АТОвець проходить по одному сеансу, бо зараз дуже багато охочих, а конкретний результат видно тільки через 5-10 сеансів», – зазначив Олександр Пономаренко.

Наразі Тарас Чекурда хоче знайти підтримку у держави: «Ми, бізнес, через реалізацію цього проєкту робимо крок назустріч державі. Фактично, ми робимо ті справи, які повинна робити сьогодні держава. Хотілося б, щоби Міністерство у справах ветеранів та окупованих територій більш активно брало участь у цій програмі. Ця схема дуже важлива та повинна працювати. Це формула win-win, обидві сторони виграють від цього».

Зараз у програмі взяли участь понад пів сотні бійців.

Діана ШРАМЧЕНКО

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: