Переходи у центрі Львова закриють, щоб облаштувати простір поруч Бернардинів (фото)

IMG_6082

Відсьогодні, 17 лютого, у Львові буде повністю перекрито прохід через підземний та наземний переходи з вулиці Валової до площі Соборної.

«Міри жорсткі, але необхідні, – запевняє начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко. – Виконання робіт на цьому об’єкті є логістично досить складне. Забезпечити під’їзд важкій техніці практично нереально. Тут ми маємо дерев’яний місток, історичні ворота, через які не переїдуть ані бетономішалка, ані трактор. З іншого боку підземний перехід. Тому ми мусимо перекрити доступ пішоходів до цієї території з боку вулиці Підвальної через підземний перехід і також через Бернардинський дворик».

Лілія Онищенко

Громадський простір між вулицею Винниченка й оборонним муром ансамблю Бернардинів передбачає заміну інженерних мереж: водопостачання, електрика, каналізація; влаштування підпірних стінок з лавками та сходів у підземний перехід з пандусами, влаштування покриття з тротуарної гранітної плитки та фонтану.

«Роботи масштабні, а тому доведеться їх виконувати у декілька черг. Сьогодні, 17 лютого, розмістимо спеціальне узнакування, яке визначатиме маршрут руху для пішоходів, – анонсує заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. – Пройти можна буде через верхню частину Бернардин, всі інші будуть поетапно закриватися».

Андрій Москаленко

За словами Москаленко, перекриття переходів – єдиний спосіб, що дозволить використання важкої техніки.

«Поступово відкриватимуть завершені частини комплексу, але для того, щоб запрацював фонтан, потрібно прокласти мережі на всій площі, тому певні труднощі виникатимуть у цій частині», – передбачає чиновник.

Також буде встановлено вуличне освітлення, зокрема спеціальне для оборонного муру і насаджено дерева та кущі.

«Повинен вийти гарний, упорядкований громадський простір, – переконує архітектор Ольга Криворучко. – Фонтан розміщуємо для того, аби зберегти ідею унаочнення оборонних споруд, які тут колись знаходилися».

Ольга Криворучко

Простір ансамлю Бернардинів у поточному вигляді був спроєктований і виконаний у 60-70-их роках минулого сторіччя. Згідно з задумом архітекторів, комплекс мав імітувати оборонний рів і вал, які розташовувалися перед Бернардинським собором.

«Рів було виконано у вигляді бетонного корита, де мала бути вода, однак проєктувальники не врахували, що вода знаходилася там постійно, не циркулювала, застоювалася, – зауважує Лілія Онищенко. – За новим проєктом буде неглибокий фонтан з протічною водою, яка буде фільтруватися. Завдяки цьому львів'яни і гості міста в теплу пору зможуть тут охолодитися».

При плануванні проєкту не забули врахування й інклюзію.

«Пагорб буде виконано таким чином, що люди на візках зможуть зручно пересуватися», – переконує Онищенко.

Роботи на об'єкті стартували ще 2019 року. Від старту проєкту підрядник «ТЕРМОБУД-Київ» вже встиг демонтувати старі матеріали, а також розпочати роботи на правому крилі площі.

За словами заступника директора «ТЕРМОБУД-Київ» Віталія Парфенюка, основна складність полягає в тому, що інженерні мережі прокладали приблизно у 60-их роках минулого століття, і значна частина кабелів навіть не позначена у документації.

Віталій Парфенюк

«Ми мусимо все перевірити вручну, а вже потім заводити важку техніку. Також не сприяє ремонту місце – ансамбль Бернардинів розташований на пагорбах, що ускладнює користування важкою технікою», – пояснює Парфенюк.

Вартість робіт, згідно з договором, становитиме 10,5 мільйона гривень. Завершити проєкт планують до кінця серпня. Увесь цей час, найімовірніше, львів'яни не зможуть користуватися переходами поруч площі.

«Фінал хотіли б приурочити до Дня Незалежності 2020, – ділиться Онищенко. – Виконання робіт вимагає тривалого часу. Але на сьогодні дуже прошу всіх львів’ян потерпіти. Якщо хочемо, аби цей простір був якісним, доглянутим, а не занедбаним, як раніше».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: