В МОЗ розповіли, чим небезпечні антибіотики

630_360_1542035640-904

Якщо антибіотики вживати не за призначенням, невдовзі організм людини виробляє до них резистентність, себто стійкість бактерій до одного або кількох видів антибіотиків.

Про це інформує Міністерство охорони здоров'я України.

Резистентність до антибіотиків призводить до того, що ліки не протидіють бактерії і не допомогають у боротьбі із захворюванням. Основна причини надшвидкого розвитку резистентності до препаратів — безконтрольне вживання антибіотиків.

МОЗ радить пам'ятати такі перестороги щодо вживання антиботиків:

  • Антибіотики призначають лише при бактеріальних інфекціях. Вони не діють на вірусні захворювання чи як профілактика будь-яких хвороб.
  • Призначати антибіотики може лише лікар. Не варто займатися самолікуванням та купувати антибіотики без рецепта.

Щоб впевнитися, що це саме бактеріальна хвороба, необхідно додатково здати аналіз крові. Також важливо зробити й аналіз на чутливість до препарату, щоб підібрати антимікробний засіб, який на 100% впорається з бактерією. Якщо ж, наприклад, у вас ангіна, викликана стрептококами (для встановлення діагнозу в більшості випадків достатньо експрес-тесту), або інше досить очевидне бактеріальне захворювання, то, щоб не гаяти час, лікар може призначити найбільш дієвий антимікробний препарат одразу, без аналізу крові.

На початку захворювання симптоми у бактеріальних та вірусних інфекцій можуть бути схожими: нежить, кашель, підвищена температура, біль у горлі. Тому не займайтеся самолікуванням, зверніться за допомогою до лікаря.

«Бактерії живуть на цій планеті набагато більше, ніж люди. Протягом мільярдів років їх існування велика частина бактерій загинула, але ті, кому вдалось вижити, еволюціонували. Вони стали сильнішими, почали «вчитися» та в результаті — змогли адаптуватися до будь-яких умов, - пояснюють медики.

Бактерії мислять стратегічно. Коли одна резистентна бактерія опиняється в організмі, вона якийсь час не наносить ніякої шкоди. Її задача — обрати найсприятливіше середовище в організмі, щоб сховатися від антитіл. Хоча бактерія лишається непомітною, вона передає сигнали іншим бактеріям та отримує сигнали від них. Коли з'являються інші мікроби, вони збираються біля супербактерії, яка вже володіє інформацією, та усі разом починають атакувати організм».

Відповідальність за стрімкий ріст резистентності бактерій до антибіотиків лежить як на людях, що займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без призначення. На жаль, також трапляються випадки, коли лікар призначає антибіотики в ситуаціях, коли цього можна уникнути.

Дослідження та відкриття нових антибіотиків тривають. За цей час ще більше бактерій стане резистентними до препаратів. Щоб уповільнити цей процес, кожен може зробити свій внесок — відповідально ставитися до вживання антибіотиків, не займатися самолікуванням та поширити цю інформацію серед свого оточення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: