Як зміниться процедура усиновлення сиріт в Україні

630_360_1536655873-7238

Згідно з наказом Мінсоцполітики усі усиновлювачі повинні проходити обов’язкове навчання.

Про це розповів начальник служби у справах дітей Львівської облдержадміністрації Володимир Лис.

За його словами, наказ вийшов восени і зараз Служба очікує  роз’яснення міністерства щодо його впровадження.

«Усиновлювачі повинні пройти обовязкове навчання в центрах соціальних служб дітей та молоді і отримати сертифікат. Тільки тоді їх справа буде розглядатися. До того ми навчали прийомних батьків, батьків-вихователів і опікунів.  Усиновлювачі  завуальовано теж проходили навчання, але це не було обов’язково. Тепер ми чекаємо роз’яснення Мінсоцполітики, як впрроваджувати цей наказ і вже з березня плануємо навчання за новою системою. Чекаємо на сертифікованого тренера для Львівщини», - розповів Володимир Лис.

За його словами курс навчання для усиновлювачів складає 8 днів по 8 годин.

«Мабуть будемо розтягувати на 2-3 тижні, бо 8 годин за один раз– це важко. Але навчання - це обов’язково, бо на жаль були випадки розусиновленняі і позбавлення батьківських прав усиновлювачів. Зокрема, минулого року до нас переїхала одна родина не з нашого регіону і ми позбавили їх батьківських прав відносно трьох дітей. Зараз справа в суді», - розповів Володимир Лис.

Загалом, впродовж 2019 року на Львівщині у сім’ї  влаштували 439 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«У нас є позитивне сальдо щодо влаштування дітей. Ми маємо понад 95% влаштування на сімейні форми виховання. Це високий показник, він перевищує всеукраїнський, хоча все ще залишаються діти, які в закладах інституційного догляду», - розповів Володимир Лис.

За його словами, минулоріч в області усиновили 47 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: до 1 року – 10 дітей, 1-2 роки – 9 дітей, 3-5 років – 11 дітей, 6-10 років – 11 дітей, 11-17 років – 6 дітей. З них - 7 дітей, віком 10-17 років,  усиновлені іноземними громадянами, зокрема США, Канади, Італії.

Створено 7 прийомних сімей, в які на виховання та спільне проживання влаштовано 13 дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування. Також створено 3 дитячі будинки сімейного типу, в які влаштовано 21 дитину зазначеної категорії.  У функціонуючі дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї влаштовано 24 дитини.

Також в  області функціонує 36 дитячих будинків сімейного типу та 84 прийомні сім’ї,  в яких виховується та проживають 392 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Крім цього, функціонує 3 патронатні сім’ї в яких перебувають 4 дітей.

Станом на 31 грудня 2019 року,  в межах обласної програми було придбано 24 житлові об’єкти для 44 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. На це   - на це в обласному бюджеті було передбачено 7 млн. грн. Крім цього за рахунок місцевих бюджетів було придбано у власність 9 житлових об’єктів для 9 осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Кошти на придбання житла для цих категорій дітей передбачено і у державному бюджеті.

«Ми чекаємо на постанову Кабміну, бо вже другий рік поспіль в державному бюджеті було передбачено певні суми. Наразі ми не знаємо, яка сума буде цього року, але десь понад 10 млн грн. чекаємо з державного бюджету», - розповів Володимир Лис.

Загалом, за даними Служби на сьогодні в області проживає 2234 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. З них 1727 виховується під опікою та піклуванням, 115 у прийомних сім’ях, 211 у дитячих будинках сімейного типу, 13 перебувають у сім’ях родичів і знайомих, 22 – у закладах міністерства охорони здоров’я, 73 - в інтернатах системи міністерства освіти і 15 - в інтернатах мінсоцполітики, 9 - перебувають в інтернатних закладах створених громадськими та релігійними організаціями. 44 дитини-сироти  навчаються у вишах та закладах профтехосвіти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: