До Москви на 9 травня: що думають українські діячі про заклики Рабіновича

1491307444-2259-vadim-rabinovich-foto-press-slujbyi-za-jittya

У понеділок, 17 лютого, народний депутат від франкції «Опозиційна платформа – за життя» Вадим Рабінович запропонував Верховній Раді сформувати делегацію для участі у траневому параді у Москві на 9 травня.

Пояснив свою пропозицію Вадим Рабінович тим, що українські військові пліч-о-пліч з російськими відвойовували у фашистських загарбників Москву, Київ, Львів.

ІА Дивись.info поцікавилася в українських діячів науки та політики про те, наскільки заява нардепа є доречною і які меседжі містить у собі.

Чинний народний депутат Володимир В’ятрович у словах Вадима Рабіновича вбачає державну зраду.

«Я думаю, що Україна має підтримувати ту традицію, яку ми започаткували 2014 року і відзначати разом з усім світом закінчення Другої світової війни 8 травня. Ми прекрасно розуміємо, що святкування 9 травня – це радянська і сучасна російська традиція. Ми прекрасно розуміємо, що інформаційна хвиля про перемогу є приводом для того, аби замаскувати інформацію про сучасну агресію проти України. І я переконаний, що цей парад буде святом російської зброї, яка продовжує вбивати українців. Тому участь будь-кого з російських політиків у такому параді має розцінюватися як державна зрада», – каже В’ятрович.

З істориком солідарний і його колега Руслан Забілий. Ба більше, українські правоохоронні структури, зі слів Забілого, повинні були оперативно зреагувати на недвозначну заяву нардепа.

«Наскільки мені відомо, в Україні знято депутатську недоторканість. Дії Рабіновича я розцінюю як зраду державних інтересів України, а особливо з огляду на ті події, які відбуваються сьогодні в районі Золотого (вранці 18 лютого бойовики масштабно обстріляли українські позиції, один військовий загинув, п’ятеро поранені)», – ділиться Забілий.

На думку історика, відкрити кримінальне провадження щодо Вадима Рабіновича має Держбюро розслідувань.

«Така функція ДБР – слідкувати, аби чиновники і народні обранці лобіювали інтереси України. ДБР не має перетворюватися на інструмент тиску на волонтерів та військових, проти яких вони відкрили кримінальні справи. Коли державні чиновники такого рівня і рангу діють з антиукраїнських позицій, а реакції правоохоронних інституцій немає, стає лячно», – каже історик.

Про відповідальність нардепа перед законодавством говорить і письменник Віталій Капранов.

«У нас є спеціальний орган, який повинен відслідковувати питання державної безпеки – СБУ. Рабінович – зрадник і агент Москви. Двох думок тут не може бути. Ми воюємо з Росією, Росія відібрала у нас Крим, Росія веде війну на Донбасі», – зазначає Капранов.

За словами Віталія Капранова, пропозиція Рабіновича – тільки верхівка айсберга. Письменник вважає, що це одна з планомірних дій в одній когорті зі стратегією «12 кроків», створенням спільних патрулів і постачанням води у Крим, які стимулюють толерантне ставлення до російської агресії в Україні.

Ситуація, коли нардеп однієї держави пропонує відрядити «святкову» делегацію до сусіда-агресора, не тільки загрозлива, а й абсурдна.

«Уявімо собі, що поляки за часів Другої світової війни зібралися і поїхали до Німеччини відзначити річницю спільних дій німецьких легіонів і польської армії Пілсудського за часів Першої світової, - порівнює історик Дмитро Білий. – Або якби Шухевич припинив воювати на Волині і поїхав з делегацією до Берліна відзначати створення легіону УСС, що воював у складі Австро-Угорщини проти росіян. Це той самий рівень».

Однак притягнути Вадима Рабіновича, за його слова, до відповідальності, найімовірніше, не вдасться.

«Він народний депутат і висловлював свою позицію, згідно з Конституцією, яка гарантує відсутність цензури і свободу слова, – зазначає Білий. – Однак траплялися випадки, коли правоохоронці відкривали провадження і щодо менш прямолінійних висловів. До прикладу, так було з провадженнями щодо Марусі Звіробій та Софії Федини або Сергія Пояркова».

Натомість ексочільник Міністерства закордонних справ Володимир Огризко погоджується з намірами Вадима Рабіновича відрядити делегацію до Москви.

«Я б сформував велику делегацію, до якої увійшли б не тільки представники ОПЗЖ, а і вся п’ята колону. Придбав би для них квитки, відрядив до Москви і назавжди заборонив би в’їзд до України, – каже Огризко. – Насправді ж той факт, що ідея прозвучала в залі Верховної Ради, але на неї не відреагували, є дуже сумним і промовистим. Нас щодня атакують в гібридній війні, і не реагувати на це ми не маємо права. Офіс Президента мусить жорстко зреагувати на такі висловлювання», – наголосив Володимир Огризко.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: