У Львівській національній опері відбудеться прем’єра «Лиса Микити»

опера лис

21-23 лютого відбудеться прем’єра опери «Лис Микита» Івана Небесного на сцені Львівської Національної Опери.

Вже на ці вихідні,

Як розповідають організатори-постановники, сучасна опера для сімейного перегляду «Лис Микита» написана українським композитором Іваном Небесним на замовлення Львівської Національної Опери. Постановка матиме чимало несподіванок: від самого звучання до сценографії, яскравих костюмів та масок звірів, а також сучасних технологій 3D-проекції та світла, - повідомляють у персслужбі Львівської опери.

В основі постановки – однойменна поема Івана Франка. Перша поява цього твору відбулася на сторінках дитячого двотижневика «Дзвінок» у 1890 році – 130 років тому. «Я найбільше люблю свого «Лиса Микиту», тому, що я його написав для своїх дітей…» – говорив Іван Франко. Першими слухачами і читачами цього твору були власні діти письменника – Андрій, Тарас, Петро та Ганна.

Оперу рекомендують для сімейного перегляду, адже за начебто дитячою казкою та розважальним сюжетом, гумором і пригодами хитрого Лиса, ховаються гострі та завжди актуальні соціальні питання.

Опера «Лис Микита» Івана Небесного матиме несподіване звучання, адже в оркестрі, поряд із традиційними інструментами, колоритно звучатимуть народні – цимбали, бандура, дримба, ліра і трембіта. Диригент-постановник опери – американський диригент українського походження Теодор Кучар, диригентка – Ірина Стасишин, а хормейстер – Вадим Яценко.

До числа постановників залучили також митців із-за кордону: молодого художника по світлу із Литви Арвідаса Буйнаускаса, який співпрацює з групою «Океан Ельзи», створюючи незабутні візуальні образи їх концертів. А також італійського хореографа Марчелло Алджері. На сцені Львівської Національної Опери Марчело Алджері поставив виставу «Правда під маскою», яка об’єднує балети І. Стравінського «Пульчинелла» і «Весна священна». У 2019 р. ця постановка перемогла у категорії «найкраща хореографічна/ балетна/ пластична вистава» ІІ Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА».

Композитор, автор опери «Лис Микита» - ІВАН Небесний.

Режисер та лібретист, генеральний директор - художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької - Василь Вовкун.

Організатори кажуть, що у опері «Лис Микита» буде не лише хореографія, але й акробатика на повітряних полотнах.

Чи не вперше в українській сучасній опері будуть використані новітні технології 3D-проекції, і це буде «справжня феєрія світла», зазначають постановники.

До створення сценографії, яскравих костюмів та масок звірів, залучені дизайнери та митці зі всієї України – Тадей Риндзак, Ганна Іпатьєва, Людмила Табачкова, Анжела Городиська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: