Історичну віллу на Коновальця у Львові наразі не чіпатимуть

IMG_20200209_132223-01

Виконавчий комітет Львівської міської ради не погодив реконструкцію будинку на вул. Коновальця.

Проєктом рішення виконкому пропонувалося надати Олександрі Осташевській містобудівні умови та обмеження на реконструкцію існуючого житлового будинку з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею на вул. Є. Коновальця, 21 Львові.

Площа земельної ділянки становить 0,0801 га. Функціональне призначення ділянки, – зона Ж-2 – зона малоповерхової квартирної забудови (до 4-ох поверхів) відповідно до зонінгу Залізничного району.

При цьому у проєкті містобуддівних умов йшлося про граничну висоту будівлі – 22,3, що фактично становить 5 поверхів.

Як пояснив замовник реконструкції, будинок перебуває в аварійному стані і загрожує падінням.

«Цей будинок немає фундаменту. За Радянського Союзу цю віллу поділили на 7 квартир, перебудовували радянською цеглою», – заявив замовник.

Він також запевнив, що має висновки комісії з Києва, що будинок не внесений до реєстру пам'яток архітектури, адже він неодноразово перебудовувався у радянські часи. При цьому пообіцяв зберегти фасад будинку.

Натомість начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко пояснила, що віллу наразі не внесли до реєстру пам’яток

«Але експертна комісія не відхилила, а повернула документи, які ми подали рік тому на доопрацюівання. Ми зараз працюємо над цим. Крім цього, цей будинок належить до щойно виявлених пам’яток архітектури, це наказ області, і цей статус дорівняє статусу пам’ятки. Те, що будинок не відповідає критеріям пам’ятки, як це подавав архітектор на засіданні містобудівної ради – це не так», - заявила Лілія Онищенко.

За її словами, доопрацьовані документи мають знову скерувати до Києва, і там приймуть рішення щодо статусу будинку.

Відтак вона закликала перенести розгляд питання.

«Я розумію, що замовник намагається якимось чином зберегти. Але він може зберегти тільки фасадну частину, що буде практично неможливо, бо коли почнеться будівництво, то вона впаде. Це буде щось таке приліплене незрозумілою плямою на фасаді. Це не є збереження пам’ятки як об’єкту», – додала начальниця управління.

Зрештою розгляд питання було вирішено перенести до уточненні статусу будинку.

Довідка

Вілла на вул.Коновальця, 21 була споруджена на початку ХХ ст. Архітектор – Владислав Рауш. З 1916 року будівля була осередком молочарських організацій, а після Другої світової війни перейшла у власність Львівського молокозаводу. 2012 року Львівська міськрада планувала передати віллу в постійне користування НУ "Львівська політехніка" під будівництво багатоквартирного будинку. З 2017 року будинок перебуває у приватній власності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: