Що писали про сутички у Нових Санжарах іноземні ЗМІ

6de452a9f9a5e2bbfdd510ef0accc2ef

Зганьбилися на увесь світ – такий короткий висновок із заголовків провідних іноземних медіа, які написали про протести в райцентрі Нові Санжари Полтавської області, куди в четвер, 20 лютого, привезли з охопленого смертоносних коронавірусом Китаю понад 70 українців та іноземців.

Про це інформує ТСН.

Місцеві люди, побоюючись заразитися, вимагали знайти інше місце для двотижневого карантину евакуйованих. Влада ж таки вирішила привезти їх до Санжар. Тому протести переросли в сутички – з киданням каміння, розбитими головами та заарештованими.

Ось що про ситуацію в Нових Санжарах писали іноземні ЗМІ:

CNN: «Протестувальники напали на конвой автобусів, що перевозили українських громадян та іноземців, евакуйованих із китайського міста Ухань, поранивши дев'ятьох працівників поліції та одного цивільного в четвер. Коли розповсюдилися глобальні побоювання та хибні уявлення щодо спалаху корона вірусу, протестувальники перекрили дороги в українському селищі Нові Санжари, де протягом двох тижнів у медичному центрі стежитимуть за 72 евакуйованими. В Україні немає діагностованих випадків появи нового коронавірусу. Міністерство внутрішніх справ України заявило, що «агресивні громадяни» почали закидати автобуси камінням, а один чоловік намагався вдарити машину поліції».

ВВС: «Десятки протестувальників в українському селищі напали на автобуси, що перевозили евакуйованих людей із ураженого коронавірусом Китаю. Евакуйованих привезли до оздоровчого санаторію в Нові Санжари, що в Полтавській області, де вони перебуватимуть на карантині 14 днів. Президент Володимир Зеленський закликав протестувальників проявити співпереживання. Служба безпеки України заявила про фальшивий електронний лист із заявою від Міністерства охорони здоров'я, де неправдиво стверджується, що деякі евакуйовані люди заразилися вірусом.

У четвер 45 українців та 27 іноземних громадян вилетіли з Уханя у Китаї, епіцентру смертельного спалаху, до Харкова на сході України. Потім шість автобусів відвезли їх до оздоровчого санаторію в Нові Санжари, де їх зустріли демонстранти, які запалювали багаття та кидали каміння. У маленькому містечку було помічено бронетехніку. Після напруженого протистояння поліція та Національна гвардія розблокували дорогу до будівлі, де евакуйовані проведуть 14 днів».

Associated Press: «Зусилля України відправити на карантин понад 70 людей, евакуйованих з Китаю через новий вірусний спалах, у четвер перетворилися на хаос, коли місцеві мешканці, які виступають проти переїзду, кидали каміння на евакуйованих та вступали в сутичку з поліцією. Чиновники засудили насильство, міністр охорони здоров'я країни пообіцяла приєднатися на два тижні на карантин до евакуйованих, намагаючись заспокоїти протестувальників, які бояться, що вони будуть заражені».

The Guardian: «Україна: жорстокі сутички, коли місцеві жителі кидають каміння в автобуси евакуйованих через коронавірус. Мешканці Нових Санжар зіткнулися з поліцією через карантинне місце, яке повинне прийняти понад 70 людей, евакуйованих з Китаю. Демонстранти, деякі з яких перебувають у нетверезому стані, поставили дорожні блоки, запалили шини та влаштували сутички з сотнями спецпризначенців».

Deutsche Welle: «Поки в Україні не зареєстровано жодних підтверджених випадків вірусу. Але побоювання можливого поширення вірусу змусили місцевих жителів протестувати проти конвою автобусів, які перевозили евакуйованих людей. У протистоянні мешканці зіткнулися з владою, палили шини, намагалися перекрити міст і кидали каміння на автобуси. Два вікна транспортних засобів були розбиті, коли всередині перебували евакуйовані. Мітингувальники кричали: «Ганьба!» Сотні поліцейським у шоломах були стягнуті для підтримки порядку… Незважаючи на заворушення, евакуйованих успішно доставили до санаторію, який був негайно закритий поліцією».

Associated Press: «Українське селище, де відбулися сутички місцевих жителів із правоохоронцями і кидали каміння в автобуси, протестуючи проти карантину людей, евакуйованих з Китаю, перебуває під контролем, але заворушення можуть тривати. Про це заявив прем'єр-міністр України у п'ятницю… Звертаючись до парламенту України, прем'єр-міністр Олексій Гончарук попередив, що «провокації можуть тривати», щоб «створити паніку, підірвати довіру людей і посіяти розбрат між нами». Гончарук засудив протести як «частину інформаційної війни» і заявив, що немає причин для того, щоб українці побоювалися за свою безпеку. Також евакуйовані в безпеці, сказав він. Сотні українських військовослужбовців Національної гвардії охороняли санаторій у п’ятницю, у запасі є більше офіцерів, повідомляє Міністерство внутрішніх справ. Місцева поліція активно патрулювала цю територію, і поки не повідомлялося про протести».

Нагадаємо, що український літак 18 лютого вилетів до китайського Уханя, щоб забрати з епіцентру коронавірусу наших громадян та іноземців. 19 лютого літак прибув до Китаю, а 20 лютого, о 9:36, авіалайнер SkyUp рейсу PQ 7302 приземлився в аеропорту «Бориспіль», після того, як намотав понад десять кіл над Харківською областю. Однак стало відомо, що у Києві він сів лише на дозаправку, а далі прямуватиме до Харкова. Близько 12:00 літак приземлився у Харкові.

У Харкові евакуйовані з Уханя пасажири зійшли з борту – їх вже оформили прикордонники.

Серед пасажирів, які будуть направленні на обсервацію, 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Рики, Чорногорії, Панами та Ізраїлю).

Пізніше стало відомо, що у Нових Санжарах між поліцією та місцевими жителями сталася сутичка.

Для припинення правопорушення працівники поліції встановили більше 10 найбільш агресивно налаштованих людей, роз'яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди.

О 18 годині колона автобусів з українцями прорвалася серед натовп людей, які протестували на дорозі. Вони палили вогонь, кидали камінням в автобуси та розбили декілька вікон. Евакуйовані українці не постраждали, але під час сутичок постраждало дев'ять правоохоронців, п'ятеро з яких – серйозно, та один з активістів.

В результаті через сутичок поліція затримала 24 людини. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю -COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає – пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: