Як у Львові відбувалась прем’єра опери «Лис Микита» (відео)

IMG_6639-630x420
Фото: Дивись.info

130 років тому Іван Франко написав віршовану казку для дітей «Лис Микита». Поема-казка стала справжнім бестселером, адже ще за життя автора витримала 5 видань, увійшла до шкільної програми для галицьких середніх шкіл, а уривки з неї неодноразово передруковувались у дитячих читанках чи періодиці.

Для львів’ян і гостей міста вже цими вихідними – з 21 по 23 лютого – в Львівській національній опері відбудеться прем’єра опери «Лис Микита», яку написав український композитор Іван Небесний.

Щоб підкреслити український національний колорит, в вокальних партіях були використані елементи українських народних пісень, західноукраїнських. Також використали такі інструменти, як трембіта, бандура, цимбали для того, щоб підкреслити національну ідентичність та місце, де відбуваються ці події.

Фоторепортаж з опери дивіться за посиланням.

Долучились до створення опери іноземні фахівці –  диригент Теодор Кучар (громадянин США українського походження), балетмейстер-постановник Марчелло Алджері (Італія), художник по світлу Арвідас Буйнаускас із Литви, художниця 3D-мапінгу Світлана Рейніш з Німеччини.

Режисер Василь Вовкун каже – одним з головних постулатів вважає створення сучасного музичного матеріалу – опери і балету. Бо за ХХ століття і 20 років ХХІ створено вкрай мало музичних творів, які могли би презентувати Україну на міжнародній сцені. Тому після твору Небесного в Львівській національній опері планують постановку опер «Чуже обличчя», «Страшна помста» (за твором Гоголя), балет «Дон Жуан з Коломиї» і нове прочитання твору «Запорожець за Дунаєм».

Більше деталей дивіться у відеосюжеті кореспондента Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: