«Джерело» відкрило окреме відділення для дітей з ризиками порушень розвитку (фото)

IMG_6798

У  понеділок, 24 лютого, центр «Джерело» відкрив відділення раннього втручання для дітей віком до 4 років у комунальних поліклініках Львова №5 та №4. Відділення забезпечуватиме раннє виявлення, профілактику порушень розвитку дитини та функціонування її сім’ї.

Фахівці центру «Джерело» вже упродовж 20 років успішно реалізують програму раннього втручання, однак завдяки фінансуванню з міського бюджету заклад зміг розширити штат працівників і збільшити кількість сімей, що перебувають на обліку.

«Міський бюджет фінансує «Джерело» упродовж двох років. За цей час вдалося досягнути істотних зручшень, - зауважує директорка центру Зореслава Люльчак. - У жовтні 2019 ми придбали авто для розвитку програми домашніх візитів, завдяки чому ми отримали можливість виїжджати до домівок вихованців, позашкільні навчальні заклади. Під  час домашніх візитів фахівці «Джерела» працюють з сім’ями вихованців, реагують на запити батьків, дають поради з догляду, харчування, ігор. Вчать братиків і сестричок, дідусів і бабусь взаємодіяти з рідними».

Зореслава Люльчак

За два роки центр «Джерело» взяв під особистий контроль щонайменше 200 сімей Львова. У 2020 році є можливість встановити на облік 120 родин.

За словами очільниці Центру, сьогодні у дітей, що народжуються з ризиками порушення розвитку, набагато більше можливостей, аніж було ще 20-30 років тому.

«Як директор установи хочу сказати, що раннє втручання – це фундамент, який готує до того, аби прийняти свою дитину, навчитися поводитися з нею, максимально соціалізувати її. Аби дитину максимально прийняли в середовищі: у садочку, на дитмайданчику і т.д. Як мама можу сказати так: раннє втручання – це послуга, без якої ти не перейдеш на наступні щаблі сприйняття і не усвідомиш, куди тобі рухатись, що тобі робити», - розповідає Люльчак.

Директорка центру зазначає, що програма фінансування з міського бюджету розміром 2,5 мільйона гривень покриває поточні витрати: утримання закладу, зарплати працівникам, організація домашніх візитів. Водночас, відзначає Люльчак, є величезний запит на обладнання, яке дороговартісне, але необхідне – для таких потреб шукають донорів.

У Центрі «Джерело» над програмою раннього втручання працюють лікар-невролог, лікар-психіатр, фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог, фахівець з соціальної роботи та логопед.

«Джерело» не вигадувало програму раннього втручання. Це комплекс заходів, які підтвердили свою ефективність, - розповідає лікар-невролог, спеціаліст програми раннього втручання Тетяна Міщук. - Унікальність послуги полягає у тому, що різні фахівці знаходять в одному місці. Батьки, які звертаються за допомогою, мають нагоду отримати концентровані знання і допомогу безпосередньо в Центрі».

Завдяки такому підходу, переконана Міщук, родина може зекономити дорогоцінний час.

«Акцент роботи фахівці «Джерела» роблять на покращенні щоденного життя сімей, у яких є дитина з вадами розвитку. Звертатися до центру можна як з поставленим діагнозом, там і з тривогами, коли батьки сумніваються чи дитина розвивається відповідно до віку. Не чекати, допоки загроза стане очевидною, а попередити її», - каже лікарка.

Для запису на перший прийом треба телефонувати в реєстратуру Центру за телефоном: (032) 227 36 00, 098 981 11 21. Усі послуги надаються безкоштовно.

Довідка. Благодійна установа Навчально-реабілітаційний центр «Джерело» заснована 1993 року батьками дітей з церебральним паралічем товариства «Надія» та волонтерами з Канади. У 2008 році за підтримки Львівської міської ради на базі «Джерела» створено Львівський міський центр з реабілітації.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: