Підвищення пенсій в Україні: кому чекати надбавки з 1 березня

22060

В Україні з 1 березня підвищать пенсії окремим категоріям громадян - виплати зростуть не у всіх, але у більшості з 11,3 млн нинішніх пенсіонерів. про це повідомляють у Пенсійному фонді України.

В Україні з 1 березня підвищать пенсії окремим категоріям громадян - виплати зростуть не у всіх, але у більшості з 11,3 млн нинішніх пенсіонерів. Про це повідомляють у Пенсійному фонді України.

На індексацію можуть розраховувати ті, кому пенсія була призначена за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника або за вислугою років (медпрацівники і вчителі, які мають не менше 30 років стажу роботи за професією).

Не перерахують пенсії держслужбовцям; науковцям; помічникам народних депутатів; тим, хто отримують максимальні пенсії (на сьогодні - 16 380 грн); тим, хто отримують спеціальні пенсії або довічне утримання (судді і прокурори); тим, хто отримують соціальні пенсії, тобто не мають трудового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії (на сьогодні 1644 грн).

Варто додати, що якщо після індексації пенсія держслужбовця, науковця і так далі буде менше, ніж така ж «трудова» за віком, її автоматично перерахують. Але пенсіонер має право в будь-який час повернутися на одержувану раніше пенсію.

Також не можуть розраховувати на індексацію одержувачі трудових пенсій, яким вони були призначені в 2019 і 2020 році, і працюючі пенсіонери всіх категорій. Для останніх автоматичний перерахунок в індивідуальному порядку буде з 1 квітня 2020 року. Але за умови, що вони пропрацювали офіційно не менше двох років після призначення пенсії.

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія за віком становить 3064 грн. З урахуванням індексації в 11% вона зросте до 3370 грн (+306 грн).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: