Великомостівська громада наближає соціальну послугу до кожного, хто потребує

87325292_211404246728998_1350646916853006336_n

З 1 січня 2020 року в Україні вступив у дію закон «Про соціальні послуги», який передбачає багато суттєвих змін у цій сфері, зокрема більше можливостей спрацьовувати на випередження, займатися профілактикою та мінімізувати дію негативних наслідків для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Згідно з новим законом, відповідальний за соціальну роботу в громаді повинен проаналізувати стан потреб населення територіальної громади у соціальних послугах, зібрати інформацію про наявність на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці вразливих груп населення, які не можуть самостійно їх подолати, та запропонувати управлінські рішення щодо організації надання цих послуг.

Наразі, у зв’язку з відсутністю частини нормативних документів, положення закону повільно впроваджуються у житті в громадах. Однак є громади, де активні люди не чекали прийняття нового закону і намагалися організувати надання соціальних послуг з новими підходами.

У Великомостівській об’єднаній громаді ще два роки тому, 22 січня 2018 року, створили комунальну установу «Центр надання соціальних послуг», ввели посади двох фахівців із соціальної роботи та 7 соціальних працівників для обслуговування одиноких громадян. На запит мешканців також ввели посаду соціального перукаря.

«Із того часу, відколи ми організували цей сектор роботи, по запитах від населення видно, що надання послуг стало більш адресним і ближчим до кожного жителя громади. Ми зі свого боку більш повно бачимо картину соціальних потреб мешканців», – розповідає заступник з гуманітарних питань Великомостівської ОТГ Роман Мармаш.

За словами керівниці Центру Ольги Данильчук, завдяки роботі соціальних працівників у громаді надано допомогу одиноким громадянам у вирішенні питання монетизації пільг та субсидій, послуги денного догляду вдома, соціальної інтеграції та реінтеграції бездомних осіб.

«У нашій практиці ми часто зустрічаємося із незнанням своїх прав, навіть коли вони порушуються, нерозумінням ситуації, як можна з неї вийти, – розповідає директорка комунальної установи. – Часом спостерігаємо випадки, коли жертви насилля самі не розуміють, що над ними чинять насильницькі дії, які вважаються злочином. Наприклад, доволі поширеним видом домашнього насильства є економічне насильство, але у судовій практиці поки що немає випадків, коли за це притягали до відповідальності».

У процесі налагодження роботи у сфері соціальних послуг на рівні керівництва громади та спільно із профільними відділами створили Координаційну раду з питань захисту прав дітей та реалізації реформи системи інституційного догляду і виховання дітей. За підсумками першого засідання цієї ради, громада почала готуватися до створення патронатних сімей, створення різних форм сімейного виховання і повернення дітей, які перебувають в інтернатах поза межами громади.

Для популяризації сімейних цінностей виховання організовували Свято сім’ї із майстер-класами та, за підтримки партнерських організацій, в рамках реалізації проєкту «Відповідальне батьківство сьогодні – щасливе майбутнє завтра».

Ольга Данильчук представляла громаду на різноманітних форумах, розповідала про успіхи та ділилася досвідом. Адже, окрім роботи Центру, у громаді вже створена громадська організація, яка працює над розширенням можливостей як для залучення інвестицій у цю сферу, так і задля розширення спектру самих послуг.

Займаються волонтерською роботою, збирають допомогу у вигляді потрібних речей та розподіляють їх між тими, хто потребує такої допомоги. Крім того, за час роботи працівники Центру налагодили співпрацю з іншими суб’єктами, відповідальними за соціальну роботу, створили сторінку в соціальній мережі “Фейсбук”, де розміщують багато інформації про роботу, рекомендації і поради для мешканців. Завдання сектору соціального захисту передбачає досягнення трьох основних цілей на шляху до вирішення соціальних потреб громадян: профілактика складних життєвих обставин; подолання складних життєвих обставин і мінімізація негативних наслідків складних життєвих обставин.

Відповідно до тих цілей Центр надання соціальних послуг на даний момент надає послуги з догляду вдома, екстреного кризового втручання, консультування, соціального супроводу, представництва інтересів, посередництва чи медіації, соціальної профілактики, супровід під час інклюзивного навчання, інформування.

Кількість соціальних послуг у Великомостівській ОТГ планують розширити до так званого базового набору, відповідно до чинного законодавства. А це і денний догляд; підтримане проживання; соціальна адаптація; соціальна інтеграція та реінтеграція; надання притулку; натуральна допомога; фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору; переклад жестовою мовою; догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних тощо.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: