Відновлення довіри та залучення інвестицій: очільник Держгеонадр оприлюднив першочергові завдання на 2020 рік

6b8cbfa8-1598-43d8-9bac-b0db6dc1e7d9
Голова Державної служби геології та надр Роман Опімах

Запуск низки сервісів, діджиталізація процесів взаємодії із надрокористувачами та вирішення проблеми «сплячих» ліцензій, — на яких напрямках сконцентрувалися у Держгеонадрах і чого вдалося досягти за перші сто днів роботи. 

У понеділок, 24 лютого, голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах презентував результати роботи та оприлюднив першочергові завдання на 2020 рік.

Очільник Служби наголосив на пріоритетних напрямках: подолання корупції та відновлення довіри, ефективне використання надр, підготовка інвестиційних пропозицій. Зокрема, щоб налагодити якісну та оперативну взаємодію із надрокористувачами, запровадили низку сервісів та ініціатив: Єдине вікно, електронний кабінет надрокористувача, data-room геологічної інформації.

«Для зняття штучних бар‘єрів у розвитку малого та середнього бізнесу у лютому 2020 року ми запустили Єдине вікно — постійно діючий сервіс, де спеціалісти Держгеонадр надають консультації щодо підготовки документів та заяв на продовження, поновлення та переоформлення спецдозволів, — зазначив Роман Опімах. — Цей інструмент допоможе змінити статистику, що склалася у попередні періоди роботи Служби і скоротити кількість відмов заявникам».

Відбувається цілеспрямована діджиталізація усіх етапів комунікації із бізнесом: у квітні планують запуск електронного кабінету надрокористувача. Очікується, що інструмент суттєво зменшить контакт підприємців та чиновницького апарату, прискорить комунікацію та вирішить проблему суб‘єктивізму у прийнятті рішень.

Розпочали низку реформ щодо запровадження легкого, конкурентного та прозорого доступу до надр.

«У цьому питанні ми сконцентрувалися на модернізації законодавства та забезпеченні неупередженого контролю виконання взятих надрокористувачем зобов‘язань, — каже Роман Опімах. — Зокрема, працюємо над оновленням технічних нормативів та розробкою змін до постанов, що регулюють відносини у сфері надрокористування — постанова 827, проєкти законів 2807, 2821 і, звичайно, Кодекс про надра, у розробці якого фахівці Служби беруть активну участь».

Крім того, зараз опрацьовують концепцію реформування Державного геологічного контролю.

Як зазначив керівник Держгеонадр, очікується, що результатом цієї роботи стане пробудження «сплячих» ліцензій та полегшення процесу входження бізнесу у видобувну галузь.

«Також, за результатами консультацій із геологами та потенційними інвесторами прийняли рішення виокремити дві нафтогазові ділянки на шельфі Чорного моря: Північний Дельфін та Південний Дельфін площею 8,3 тис км кв. та 7,5 тис км кв. відповідно», — заявив Роман Опімах. Він повідомив, що інвесторів на ці ділянки шукатимуть разом із іноземними партнерами: світовими лідерами Schlumberger та Duff&Phelps.

Триває робота по залученню малого та середнього бізнесу у розробку надр України. Цьогоріч планують залучити 750 млн. грн, у тому числі шляхом популяризації об‘єктів із Інвестиційного атласу надрокористувача.

«Наразі цей сервіс налічує уже понад 100 ділянок, — нагадав Роман Опімах. — Надрокористувач може ініціювати будь-який із об‘єктів Атласу на аукціон, або, якщо бажаного об‘єкту серед пропозицій немає — самостійно номінувати його на електронні торги. Графік найближчих аукціонів опублікований на сайті Служби».

Як повідомив голова, перші 12 аукціонів будуть запущені уже цього тижня, наступні аукціони по двадцятьох ділянках пройдуть у березні.

«Сфера надрокористування стає більш прозорою та зрозумілою, а Держгеонадра перетворюється на сервісний орган, який прагне надавати якісні послуги надрокористувачам», — підсумував Роман Опімах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: