Зміни до законодавства: чи втратять півсотні міст та селищ Львівщини свій статус

0_379_7a1ae6eb_XL
Фото з відкритих джерел.

Нещодавно зареєстрований у ВР проєкт Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України» №2804 визначає, що місто – це населений пункт, у якому проживає не менше 20 тисяч населення, а в селищі – не менше 5 тисяч.

Якщо законопроєкт буде прийнятий у такому вигляді, то понад 50 населених пунктів Львівщини можуть втратити свій статус, по Україні – 797. У зв’язку з цим обласна рада навіть звернулася до президента та Верховної Ради.

«Законопроєкт, котрий Уряд вніс до Верховної Ради України, передбачає, що містом має право бути лише той населений пункт, який має більше 20-ти тисяч жителів, а селище – відповідно більше 5-ти тисяч. Виконання цієї норми в разі ухвалення законопроєкту може призвести до зникнення величезного пласту історично сформованих 797  міст і селищ. Окрім цього, у перехідних положеннях законопроекту передбачено, що Кабінет Міністрів України, як виняток з положень частини п’ятої статті 15, частини другої статті 18, частини першої статті 19 цього законопроєкту, вносить на розгляд Верховної Ради України проєкти законодавчих актів про встановлення (зміну) меж районів, про віднесення населених пунктів до категорії міст, здійснює віднесення населених пунктів до категорії селищ, сіл без подань відповідних сільських, селищних, міських, районних рад», – йдеться у зверненні.

Як писала ІА Дивись.info, Львівська обласна рада погоджується з тим, що законодавство, котре регламентує адміністративно-територіальний устрій в Україні є морально застарілим та недосконалим. Однак замінити його потрібно фаховими та обґрунтованими нормативними актами, суть яких не буде зводитися до математичного перерозподілу статусу населених пунктів без урахування будь-яких урбаністичних, історичних та цивілізаційних підходів.

Натомість у Міністерстві розвитку громад та територій України необхідність ухвалення законопроєкту №2804 пояснюють так: «Прийняття такого Закону дасть змогу вирішити низку давніх проблем. До прикладу, чинним законодавством у сфері адміністративно-територіального устрою не надано визначення терміну «адміністративно-територіальної одиниці». Також існує неузгодженість окремих норм Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та недосконалість законодавства щодо порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою. Адже в Україні досі чинний Указ Президії Верховної Ради Української PCP «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української PCP» від 12 березня 1981 року».

І якщо у Кабміні цей законопроєкт вважають необхідним на шляху до завершення децентралізації у країні, то противники закону переконані, що його намагаються ухвалити з метою укрупнення районів напередодні місцевих виборів.

ІА Дивись.info звернулася за коментарем до науковця, засновника та голови правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка.

Фото: Радіо Свобода.

«Міністерство визнає, що визначення статусу міста чи селища за кількістю населення – це помилка у законопроєкті. Я запропонував внести зміну у тій частині, що норма повинна звучати таким чином: «для набуття статусу міста необхідно…» А в перехідних положеннях, відповідно, буде зазначено, що всі міста, які на сьогодні є містами, вони ними і залишаються. А ось населеному пункту, який сьогодні немає статусу міста, натомість хоче його набути, треба буде показати, що кількість населення становить 20 тисяч і більше, а не 3,5, як це було останніми разами.

Загалом Ігор Коліушко законопроєкт №2804 оцінює позитивно.

«Він надзвичайно необхідний і загалом правильний, але деякі проблеми формулювань у ньому присутні. Думаю, у процесі підготовки його до другого читання треба буде внести певні зміни. Зокрема у тій частині, де йдеться про місто, у якому створюються райони. Це швидше технічні речі, які потрібно ще продискутувати. Є низка спірних або невдалих формулювань – їх краще якось переписати. І з цього приводу буду готувати пропозиції», – зазначив Ігор Коліушко.

Так само експерт заспокоїв щодо скорочення кількості держслужбовців.

«Скорочення чисельності держслужбовців викликане тим, що відбувається децентралізація послуг. Тобто усі ті послуги, які на рівні районів надавалися районними державними адміністраціями, тобто державними службовцями, тепер мають передаватися територіальним громадам, відповідно, мають надаватися службовцями органів місцевого самоврядування. Загальна кількість не зменшиться, але відбудеться перерозподіл державної служби в органах місцевого самоврядування», – резюмував експерт.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: