12 березня у прокат вийде стрічка «Толока»: все, що треба знати про фільм

85149745_1635417786605418_2071467137792212992_o

У вівторок, 25 лютого, у Львові відбувся допрем’єрний показ фільму Михайла Іллєнка «Толока», знятого за мотивами балади Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості».

Презентували фільм режисер картини Михайло Іллєнко, музичний продюсер та актор Сергій Фоменко та виконавиця головної ролі Іванна Іллєнко. Фільм має вийти в широкий український прокат 12 березня 2020 року.

Вік української хати короткий – від війни до війни

За українським звичаєм на толоці будували хату. Спільною працею односільчани зводили поміст, місили глину, ліпили на дерев’яні прути, що слугували за каркас. Таке житло будувалося швидко, однак було невитривалим.

«Вік української хати короткий – від війни до війни», – з цих слів Катерини починається стрічка. В її домівку влучає блискавка, раз у раз палять вороги, розбирають на друзки під час голоду, затоплюють через прокладання Каховського водосховища, а вона раз у раз постає знову на толоці.

Історія створення

Режисер згадує: вже в 1967 році мав доволі чітку ідею про те, як має виглядати майбутній фільм. Однак за совєтів тільки обмовитися про це вголос могло коштувати митцю життя. 2004 року у листі до свого однокурсника та грецького друга режисера Фотоса Лампрінососа Михайло Іллєнко розповів йому про задуману ним екранізацію. Вже тоді режисер визначився з назвою картини.

Знімати «Толоку» розпочали 2013 року, однак через Революцію Гідності фінансування призупинили, і роботи, здавалося, канули в Лету. Тільки 2018 року стрічка отримала дофінансування. Держкіно виділило 14,8 мільйона – увесь кошторис стрічки становив 28 мільйонів гривень.

На фото: Іванна Іллєнко, Михайло Іллєнко, Сергій Фоменко

Спеціально до фільму «Толока» гурт «Мандри» записав кавер-версію української народної пісні «Чорні очка як терен». У сцені перед фінальними титрами пісня лунає з додатковим куплетом, автором якого є Сергій Фоменко, лідер «Мандрів».

У стрічці зіграли Іванна Іллєнко, Дмитро Лінартович, Богдан Бенюк, Євгенія Конюх, Василь Кухарський, Дмитро Рибалевський.

Сюжет

Провідною ниткою сюжету слугує історія стосунків Катерини і Василя. Під час одного з ворожих набігів татари полонили Василя та відвезли до Криму. Катерина не припиняє сподіватися на порятунок чоловіка, тому у вікні її хати завжди горить свічка.

«Залицяльників у Катерини не бракує. Та їй ніхто не до душі, - пояснює режисер Михайло Іллєнко. - У баладі Шевченка Катря звертається до чоловіків:

Єсть у мене брат єдиний

У неволі вражій!

У Криму десь пропадає,

Хто його достане,

То той мені, запорожці,

Дружиною стане.

Але Шевченко не вказує, як довго запорожці блукають світом, аж допоки знаходять чоловіка Катерини. У «Толоці» ця поїздка триває 400 років».

Символи твору

«Толока» – це нарис з життя однієї хати. Головна героїня картини Катерина розмовляє з нею, наче з живою душею, просить поради, скаржиться на лихо, згадує Василя.

Важко знайти фільм, який так концентровано вміщає ментальність українства, як це робить «Толока». Чи не вперше режисер заявляє про те, що хата не обов’язково слугує обороною, часом тільки прихистком. До рідної хати українець прив’язаний не лиш тому, що тут народився і виріс, а ще й тому, що разом з нею плакав, сміявся, вперше покохав і вперше розчарувався.

На підвіконні в Катерининій хаті завжди горить свічка – так вона сповіщає про те, що вдома немає спершу господаря, потім дітей. Вона (і Катерина, і хата) чекає на них.

Богдан Бенюк у ролі Вінні-Пуха Ламанчеського

Коли Катерина з дітьми збирає речі і переїжджає до Криму, вона губить гребінь. Одвічний провідник долі, він охороняє від хвороби, пристріту і негараздів. В українській символіці його втрата попереджає про лихо.

Довідка

Стрічка вийшла у партнерстві з фондом «Повернись живим». Правовласники фільму переховуватимуть з кожного придбаного квитка 7 гривень на потреби українським військовим. У 2019 році режисер та інші автори провели 26 показів у зоні ООС для українських бійців.

Режисер стрічки Михайло Іллєнко з’являється у стрічці у сцені перед фінальними титрами. Він їде за кермом, поруч на кобзі грає Фагот (Олег Михайлюта).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: