На Львівщині відкрили меморіал, присвячений героям Вовчухівської офензиви

4d6df361751c411fdc2d5a995f6f061d

У селі Вовчухи Городоцького району відкрили Меморіал «Героям Вовчухівської офензиви».

Меморіал звели у межах програми «Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2018-2020 роки».

«Меморіал споруджений за ініціативи КП ЛОР «Доля» і сприяння обласної ради та ЛОДА, а також районної та сілької рад. Реалізація проєкту тривала понад рік. Саме будівництво – 3,5 місяця, а підготовчі роботи – визначення та відведення земельної ділянки, розробка концепції, громадський конкурс на кращий проєкт, тендер з визначення виконавця - тривали близько року. Кошторис – 1 млн.300 тис грн», – розповів директор підприємства Святослав Шеремета.

«Вовчухівська офензива – наступальна операція Галицької Армії, головною метою якої було звільнення Львова. Тому сам меморіал символізує кільце облоги Львова. Попри те, що успіху тоді не було досягнуто – це яскрава сторінка  в українській історії», – додав Святослав Шеремета

Довідка

Вовчухівська офензива – наступальна операція Галицької Армії з 17 лютого – по 18 березня 1919 року під час польсько-української війни 1918-1919 років.

Стратегічний план передбачав три етапи наступу: на першому – оволодіти залізничною лінією Львів-Перемишль, на другому етапі планувалося визволення Львова і на завершальному етапі операції українські війська мали здобути Перемишль і вийти на лінію річки Сян.

У ході Вовчухівської офензиви воїни Галицької Армії перерізали залізничне сполучення між Львовом та Перемишлем в районі Вовчух, повністю оточили та взяли в облогу Львів.

Щонайменше двічі в ході Вовчухівської офензиви українці могли звільнити Львів. Начальний командувач Галицької Армії генерал-полковник Михайло Омелянович-Павленко писав: «…Львів повністю взятий у кільце та обложений. Всі потуги поляків поблизу Вовчух закінчились безрезультатно. Питання здачі Львова визначається наявністю в місті харчових запасів».

Але втрутилась Антанта, а члени місії Бартелемі підступно провезли до Львова не тільки харчові запаси, але і набої та зброю. Як тільки ініціатива переходила до воїнів Галицької Армії, втручались міжнародні чинники та змушували українців йти на припинення бойових дій та перемир’я. В цей час польські війська отримували перепочинок та підкріплення. Через несприятливі зовнішньополітичні обставин українцям так і не вдалося звільнити Львів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: