На Львівській ратуші підняли кримськотатарський стяг (фото)

IMG_7557

У середу, 26 лютого, за наказом міського голови Львова на львівській ратуші підняли стяг кримськотатарського народу.

У середу, 26 лютого, за наказом міського голови Львова на Львівській ратуші підняли стяг кримськотатарського народу.

Акцію на знак підтримки та солідарності з жителями Криму у Львові проводять вже шостий рік поспіль.

За словами очільника культурного центру кримських татар у Львові Енвера Бекірова, така акція – найменша річ, яку ми можуть зробити жителі неокупованої території для своїх співгромадян.

«Будь-який прояв солідарності, підтримки громадян України, які зараз знаходяться в Криму – це дуже важливі меседжі, – каже Бекіров. – Ми робимо все, аби змінити парадигму «міжнародної занепокоєності». Також ми хочемо звернутися до української влади з нагадуванням про те, що часи гучних гасел «Крим – це Україна» минулися. Настали часи рішучих дій».

Своєю акцією учасники заходу також хочуть привернути увагу влади до питання, що увійшло у «стагнацію».

«Ми хочемо від влади чіткого плану дій, чіткої стратегії. Аби громадяни у Криму не сумнівалися в тому, що Україна робить все можливе, щоби повернути свою землю, своїх людей. І що вже незабаром у Криму замайоріють український і кримськотатарський стяги», – пояснює Енвар.

Акція на підтримку кримських татарів та інших мешканців окупованого Криму відбувається 26 лютого в усьому світі. До неї долучають представники української та кримськотатарської діаспор в Канаді, США, Європі. Це частина міжнародного руху «Liberate Crimea!».

Як повідомив Енвар Бекіров, сьогодні у столиці, біля російського консульства, триває чисельний мітинг з вимогою звільнити Крим. У суботу, 29 лютого, така ж акція відбудеться біля російського консульства у Львові.

«За доброю традицією, до заходів, присвячених окупації Криму, долучаються переселенці зі сходу. Сьогодні, 26 лютого, відбувся тільки один із заходів, присвячений 6-ій річниці окупації Криму – підняття кримськотатарського стяга. Запланована панельна дискусія з молоддю, фотовиставка, зустрічі з учнями середніх шкіл, спільний молебень. Намагаємося залучити якомога більше верств населення, аби не поширювати поразкових настроїв», – розповідає Енвар.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, окупація Криму стала для нього особистою трагедією.

«Коли я був малим, дуже часто їздив до Криму. Коли ми з Катериною одружилися, на медовий місяць поїхали до Криму. Окупація Криму – моя внутрішня трагедія. Тому у своєму житті я буду робити все можливе, щоб ми з вами могли вільно приїжджати до Криму. Тому що Крим був Україною, є Україною і завжди буде Україною. Я маю велику повагу до всіх кримських татарів, особливо до тих, хто зустрів свій другий дім тут, у Львові. Ми прийняли вас як рідних, тому що галичани особливо добре знають, що таке репресії. На знак поваги я даю наказ підняти стяг Криму на щоглі Львівської ратуші», – оголосив міський голова.

Заходи в рамках «Дня спротиву» відбуватимуть до 6 березня. Усіх запрошують долучатись:

— Спільний молебень (дуа) представників мусульманської громади в пам'ять про постраждалих внаслідок політичних репресій в Криму, а також на підтримку громадян, які залишаються на Батьківщині.

Місце проведення: «Культурний центр кримських татар у Львові», вул. Саксаганського, 20, 3-поверх. Дата та час проведення: 28 лютого, 16.00 год.

— Тематична зустріч з учнями старших класів і студентами львівських вузів «Мій сьогоднішній Крим».

Місце проведення: велика зала «Центру творчості дітей та юнацтва Галичини» (ЦТДЮГ, Погулянка), вул. Вахнянина, 29. Дата та час проведення: 28 лютого, 17.00 — 18.30 год.

— Панельна дискусія «Що для мене є Крим?» за участю представників молоді з числа внутрішньо переміщених осіб з Криму, «MoloDvizh Center» і Української Академії Лідерства м. Львів. Тематична фотовиставка «Крим сьогодні».

Місце проведення: Львівський «МолоДвіж Центр», вул. Чайковського, 31. Дата та час проведення: 6 березня, 18.00 год.

За даними Меджлісу, через окупацію з Криму виїхало 100 тисяч людей, залишивши на півострові майно. Натомість до пів мільйона осіб (здебільшого силовики та їхні сім'ї) переселилися з РФ до Криму.

Станом на лютий 2020 року жодне незалежне кримське ЗМІ не отримало акредитації, на території півострову не допущено жодної міжнародної моніторингової місії. Заборонено орган самоврядування корінного народу - Меджліс. Під тиском знаходяться віруючі мусульмани і парафіяни ПЦУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: