Панічна атака у децентралізації

preview_w696zc1

Колонка Оксани Дащаківської, кандидата політичних наук, громадської активістки, керівниці Західноукраїнського представництва МФ «Відродження». 

Колонка Оксани Дащаківської, кандидата політичних наук, громадської активістки, керівниці Західноукраїнського представництва МФ «Відродження». 

Засідання минулої п’ятниці міжвідомчої групи, що мала запропонувати зміни до перспективного плану, нагадувало збір людей, що ходили один за одним, розуміли, що щось відбувається і щось треба робити, але що і як – усвідомити було складно.

Громади, депутати, влада та просто люди очікують, що десь – ось-ось перед новими виборами має відбутися кінець децентралізації. Вже потрібно зафіксувати ці позитивні зміни, побачити, що робити з освітніми та медичними мережами, впорядковувати послуги і щось вирішувати з тими, хто довгих 5 років обирав позицію вичікування.

Кабінет Міністрів свідомий того, що рішення на рівні громад, де тривав період добровільного об’єднання, вже не буде ефективним, потрібна політична воля, аби сформувати громади. Водночас, аби забезпечити рівень довіри, зв'язок з громадами, пропозиції до остаточного перспективного плану децентралізації мала підготувати державна обласна адміністрація.

Обласні урядці, депутати Львова та представники громад навколо Львова, що так і не розібралися, чим агломерація відрізняється від  ОТГ, громади, що до цього часу не визначилися, однак хочуть бути самостійними, політики, які дбають про свої виборчі округи на наступних виборах – всі разом зібралися в останній день подачі пропозицій до Кабміну.

Скороченість у часі, велика кількість зацікавлених сторін, відступіть пропозицій у публічному доступі – робить неможливим прийняття зрозумілих рішень.

І здавалося б, найбільше зацікавлені тут Львів, Винники, Брюховичі. При цьому, в тіні залишається проблема Заболотцівської ОТГ.

Ця громада утворилася в першій хвилі об’єднання, вона має спроможний молочний кооператив «Покрова», тут належно створено освітню мережу. Саме ця громада приймала багато гостей з інших громад, щоби довести, що децентралізація можлива, сьогодні залишається поза увагою, бо раптом хтось вирішив, що вона має бути приєднана до Бродів.

Громада створила сприятливий економічний клімат. Голова ОТГ відома мотиваційними зустрічами, на яких пояснювали, чому важливо прозоро платити податки та чому потрібно реєструвати ФОП. Це громада, де школярі стали найбільшими її популяризаторами. І незважаючи на те, що  громада була ілюстраціє успіхів децентралізації, раптом в процесі панічних атак політиків стає неефективною.

За наслідками останнього засідання міжвідомчої групи, що мало продемонструвати культуру згоди між різними гравцями, насправді показало лише це:

  • поки немає публічних документів, обговорювати перспективні плани досить складно;
  • відтягування часу лише посилило панічні атаки і шум, зокрема інформаційний, де справді громади залишилися в тіні;
  • наступний етап децентралізації – це складне рішення, що не має закінчитися лише однолінійними критеріями для усіх громад. Воно передбачає врахування не лише критерію кількості населення, але й індексів спроможності, традицій громади.

Оксана ДАЩАКІВСЬКА,

кандидат політичних наук, громадський активіст, керівник Західноукраїнського представництва МФ «Відродження»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: