Як у Винниках знищують підроблений алкоголь вартістю понад 4 мільйони (фото)

IMG_7405

У середу, 26 лютого, у Винниках, що на Львівщині вперше провели процедуру публічного знищення підробленого алкоголю. Понад 37 тисяч пляшок вагою понад 14 тонн виллють у бочки і утилізують на очисних спорудах.

У середу, 26 лютого, у Винниках, що на Львівщині вперше провели процедуру публічного знищення підробленого алкоголю. Понад 37 тисяч пляшок вагою понад 14 тонн виллють у бочки та утилізують на очисних спорудах.

ІА Дивись.info відвідала Винники, щоби подивитися, як знищують підроблений алкоголь вартістю понад 4 мільйони гривень.

«Це не поодинокий випадок виявлення партій з підробленим алкоголем. Однак раніше його виявляти, розміщували на складах, а механізму утилізації не було. Ми не маємо доказів, що його дійсно знищували, натомість представники бізнес-середовища заявляють, що контрафактний алкоголь повертався на ринки за другим колом», – розповідає міністр юстиції Денис Малюська.

Як зазначає чиновник, наприкінці минулого року Кабмін, за ініціативою Мін'юсту, змінив процедуру утилізації підакцизних товарів, і процес знищення підроблених цигарок буде набагато прозорішим.

Серед нововведень: відеозапис процедури знищення, повідомлення про майбутнє знищення, в тому числі для бізнес-спільнот, аби вони могли приїхати і пересвідчитися, що товари дійсно були знищені.

«Партія, яку сьогодні ми починаємо знищувати – 37 тисяч пляшок підробленого алкоголю, виробленого на підприємстві у Хмельницькому. До Винників їх перевезли тому, що тут є достатньо виробничих потужностей для утилізації продукту такого обсягу. Підприємство виграло відповідний тендер на Prozorro, – ділиться Малюська. – Акцизні марки алкоголю були підроблені, вміст пляшок не відповідає встановленим стандартам якості, тому вживати такий алкоголь потенційно небезпечно для життя та здоров’я.

Йдеться про понад 37 тисяч пляшок і більше ніж 14 тонн алкоголю. Уявити ризики і наслідки повернення такого алкоголю на ринок і його продажу не складно. Знищувати алкоголь будемо у такий спосіб: відкриємо пляшки, їх вміст виллємо у спеціальні бочки, до вмісту додамо спеціальний барвник, аби дорогою до місця призначення ні в кого не виникло спокуси відлити алкоголю, тоді бочки відвеземо до очисних споруд і там утилізуємо».

Переробляти контрафактний акоголь і придатний продукт – економічно неефективно, саме тому Мін'юст прийняв рішення про його утилізацію. Пляшки також здадуть на переробку.

«Раніше недобросовісні підприємці були зацікавлені у тому, щоби повернути підроблений товар на ринок і заробити гроші. Зараз світ змінюється, ми змінюємось, і всі громадяни стають зацікавлені у тому, аби процедура утилізації проводилася публічно, щоб уникнути ризиків та убезпечити життя», – додає міністр.

Йдеться про підроблену горілку марок «Чарка золота», «Чарка срібна», «Золота пшеничка», «Лісова пісня», «Велика княгиня Ольга», «Великий князь Мономах», «Синяя лошадь», «Будьмо», «Забава», «Рідна столиця», «Максимум».

Партія контрафакту, що перебуває на складі, зберігається у межах кримінального провадження, відкритого ще у 2014 році.

«Але оскільки суди тільки зараз розглянули вирок про конфіскацію товару, лише тепер ми маємо повноваження провести його утилізацію, – пояснює Денис Малюська. – Товар знаходився на складі компанії, яка планувала виставити його на продаж. Був вилучений з огляду на те, що це підробка, акцизи підроблені, а вміст не відповідає стандартам. Крім того, підприємницька діяльність велася поза будь-яким державним контролем сплати податків чи контролем за виробництвом».

Триватиме утилізація не один день. Міністр припустив, що колегам знадобиться близько тижня, щоби вміст злити в бочки і відвезти на очисні споруди.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: