Мистецтво проти забруднення довкілля: у Львові відбувся екофорум #люДНО (фото)

IMG_7607

Забруднення водойм та вирубка лісів, стихійні сміттєзвалища та могильники тварин. З цим всім можна боротись. Навіть мистецтвом.

27 лютого у Львові відбувся екологічний форум «#люДНО» та презентація серії фоторографій та відеозйомок в екологічно проблемних зонах Львівщини.

Метою форуму було привернення уваги суспільства і влади до проблем забруднення довкілля і екології. Зокрема були представдлені фотороботи авторки та ідейної натхненниця форуму-виставки #люДНО Вікторії Істоміної. Вона розповідає, що думка зробити таку серію фоторобіт виникла тоді, коли працювала над іншими проєктами.

«Цей проєкт виник приблизно рік тому. Ми, як фотографи, переважно займаємось гарними проєктами, шукаємо локації, працюємо з моделями, і в багатьох місцях я помічала сміття та сміттєзвалища. Коли нам необхідно робити підводну зйомку, ми використовуємо басейни, а не наші водойми, бо вони переважно забруднені і там майже неможливо проводити зйомки.

Я колись задумалась, а як я можу долучитись до порятнку планети. І одна мудра людина сказала мені: «Роби те, що вмієш». Я просто фотограф. Думала і зрозуміла: світлинами людям можна розповідати і доносити, звертати увагу на те, що ми маємо екологічні проблеми. Про це не можна мовчати», – розповіла Істоміна.

Фотозйомки відбувалися в екологічно проблемних зонах. Організатори мали на меті показати на контрасті людської чистоти, як відображаються наслідки життєдіяльності людини.

Під час презентації проєкту відбулись експертні дискусії з метою напрацювання ефективних стратегії з вирішення екологічних проблем.

Депутат Львівської обласної ради і куратор проєкту Руслан Кошулинський розповідає, що цей проєкт пропустив через себе, а також звернув увагу на те, що на законодавчому рівні в Україні не передбачено вирішення проблеми екології в будь-якій сфері.

«В Україні елементарно неможливо сортувати сміття. Лише через те, що не можна купити смітника, який розділений на декілька секцій. Його просто нема в Україні. Просимо друзів з-за кордону, щоби мені прислали. І це вже роками.

Ми хотіли показати, як ця загальноукраїнська проблема виглядає в області,  починаючи від загазованості в центрі Львова, до вирубки лісів, сміттєзвалища, забруднення річок і повітря викидами підприємств.

Не секрет, що сьогодні практично неможливо пити воду з-під крану. Продукти харчування, які споживають люди, містять в собі велику кількість нітратів. Затори, які є проблемою сучасних міст, – причина сильної загазованості повітря. Сьогодні на центральному рівні немає законодавчих норм, які би передбачали захист довкілля. Наприклад, у нас немає тих же переробних підприємств», – каже пан Руслан.

Кошулинський також зауважив, що основне завдання, яке ставили перед собою –  максимально спонукати як суспільтво, так і владу, замислитись над механізмом чистого і якісного довкілля.

«Ці кроки треба робити в Україні. Ми довго шукали локації, переконували мешканців, фахівців, які б спонукали і допомагали. Ці світлини, які люди будуть бачити, можливо, їх зупинять і спонукатимуть владу до дій.

Палата громад Британії у 1858 році у Лондоні не змогли провести публічних дебатів, бо так смерділо з Темзи. Хоча мешканці про це говорили десятиліттями, що ріка забруднена. Але вже, як почало смердіти депутатам, тоді вони почали чистити Темзу. У Львові на Кривчицях теж смердить, бо очисні споруди не ремонтують, але в це треба вкладати гроші», – підсумував Кошулинський.

Метод впливу на політиків бачить в екофотографіях і директор Бюро екологічних розслідувань Дмитро Скрильніков. Каже, що добре було б організувати виставку з цих світлин у парламенті.

«Ми досить часто перед голосуванням важливих екологічних проєктів намагаємося організувати виставки, щоби депутати зрозуміли, для кого вони працюють. Тому що люди, які там перебувають, дуже швидко забувають про ті реалії, які довкола них. Ці прекрасні фото могли би надихнути парламентарів на швидше прийняття законів і про відходи, і про контроль промислового забруднення», - сказав Дмитро Скрильніков.

Скрильніков - співавтор декількох законодавчих ініціатив, що стосуються екології.

«Зараз у парламенті є три закони, які впроваджують європейські підходи в цій сфері. Один – про зменшення, запобігання і контроль забруднення довкілля. Власне, він стосується великих підприємств-забруднювачів, впровадження нової дозвільної системи, впровадження новітніх технологій. В парламенті зараз точиться серйозна боротьба за різні аспекти цього закону. Тому що є багато лоббістів, особливо олігархів і великого бізнесу, які намагаються гальмувати проходження нових сучасних ініціатив.  Багато хто хоче жити за старими правилами - заробляти за рахунок здешевлення своєї продукції, жертвуючи довкіллям.

Інший проєкт - про управління відходами. Його, напевне, будуть невдовзі розглядати. І тут, при розгляді депутатами законодавства про відходи, тематична інсталяція була би дуже актуальною. Бо більшість цих фотографій якраз демонструють питання відходів. Це і туші тварин, і сміттєзвалище в Грибовичах, і гудрони. Тому для депутатів корисно було би подивитися на реалії, на те, до чого призводить нехтування вимогами щодо збереження довкілля», - зазначив еколог.

Сам проєкт «#люДНО» Дмитро Скрильніков вважає надзвичайно цікавим.

«Цінність цих світлин у тому, що вони показують і забруднення довкілля, і людину на фоні цього забруднення. Проєкт чітко демонструє, як це забруднення довкілля впливає на людину. Тому що досить часто в нас ці речі не пов’язують між собою, зокрема в законодавчому плані. Говорять про забруднення окремо, а про життя і здоров’я людини – окремо. А це насправді дуже взаємопов’язані речі.

Цей проєкт дає дуже важливий меседж, він мав би зачепити за живе усіх українців, не лише на Львівщині. Бо таких краєвидів можна знайти не тільки тут, але й по всій Україні. Тому проєкт, бузсумнівно, актуальний. Зараз, коли суспільство звикло до коротких візуалізованих меседжів, він мав би мати вплив на розуміння того, що вже нам не можна далі чекати, треба щось міняти», - каже Скрильніков.

Організатори вважають, що ця виставка може стати хорошим майданчиком, аби пропагувати в суспільсті боротьбу за чисте довкілля. З лекцією на форумі виступив інженер–еколог Львівського національного лісотехнічного університету Олег Панківський і професор Леонід Копій із цього ж вишу.

«Основне гасло університету: «Вчимось діяти в гармонії з природою», - наголосив Копій.

Він презентував програму, яку можна втілити на базі Яворівської "Сірки».

«Це одна з найбільших копалень у регіоні, а є ще Новороздільська. Всі оці екологічні рани є результатом промислового розвитку і вони спричинили вкрай неприємні наслідки. Сьогодні ми закликаємо всіх, хто має певний вплив, допомогти цьому процесу», - розповів професор.

До участі в проєкті долучилася й інформаційна агенція «Дивись.info», яка є головним медійним партнером проекту #люДно. Керівниця інформагенції Наталія Улинець зауважила, що одразу ж погодилась підтримати такий фотопроєкт.

«Рішення, що «Дивись.info» стане медійним партнером, було ухвалене миттєво. Ми щасливі, що маємо змогу показати цей проєкт. Я навіть думаю, що можна зробити нову рубрику – не економіка, не бізнес чи політика. Чому б не зробити окрему рубрику у ЗМІ – екологія?

Екологія з давньогрецької - це середовище і житло. І, дивлячись на ці світлини, я розумію, яке в нас середовище і яке житло.

Але все в наших руках і якщо ми задумаємось над екологічними процесами, то наше завтрашнє середовище і наше життя стануть якіснішими», - наголосила Наталя Улинець.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: