Нардеп у Львові розповіла, що заважає реформувати пенсійну систему

5ea62a28aac8c8759dcbfba2df1bf952d0f99628

Для запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення в Україні не вистачає політичної волі і системи, яка б наглядала за фінансовим сектором.

Про це заявила Галина Третьякова - голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який проводив виїзне засідання у Львові.

«Львівська громада наголошувала, що накопичувальний рівень пенсійного  забезпечення потрібно запроваджувати, бо ми вже 28 років відтерміновуємо це питання, ми заговорили цю реформу, і потрібна політична воля, щоб в українців, з’явилася та друга пенсія, яка не була запроваджена в усі ці попередні роки», - розповіла нардеп.

Водночас, каже Третьякова, бракує не лише політичної волі, а й створення системи нагляду за фінансовим сектором.

Депутат нагадує, що Верховна Рада прийняла законопроєкт, яким складові накопичувальної системи, а саме: недержавні пенсійні фонди, компанії з управління активами і компанії із страхування життя - віддали під нагляд Нацбанку і Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку.

«Вони пообіцяли нам що впродовж 6-9 місяців нададуть у ВР законопроєкти, які розбудують систему нагляду і дозволять нам довіряти фінансовому сектору, який буде зберігати гроші людей», - розповіла Галина Третьякова.

Вона додала, що мають бути створені запобіжники для унеможливлення привласнення пенсійних внесків.

«Це так званий пруденційний (передбачувальний) нагляд коли дуже досвідчені  регулятори контролюють щоб фінустанова не мала технічних можливостей для банкрутства. Друга частина - це криміналізація пересліування власників і директорів, які на підставі діючих законів можуть привласнити кошти людей, так як це у нас відбувалося у банківській системі. І третє - це створення системи   гарантування, яка має бути однаковою для депозитів, недержавних пенсійних фондів, накопичень у страховиків життя. Вона  сьогодні йде на рівні 200 тисяч, але  комітет з фінансів опрацьовує можливість збільшити цю планку і захистити найбідніше населення», - розповіла депутат.

Вона також вважає, що потрібно об’єднати Пенсійний фонд з Фондом соціального страхування.

«Це має бути фінансова установа публічного права. У нас такого визначення в законодавстві немає. Ми можемо створити державну страхову компанію, бо у світі приватні страховики не займаються ризиками безробіття», - каже Галина Третьякова.

Вона переконана, що без запровадження накопичувального рівня ситуація з пенсійним забезпеченням буде погіршуватися через негативну демографічну тенденцію.

«Наша демографія катастрофічна. Економіка не витягне вже мене, наприклад, не кажучи про молодших. Кожна наступна генерація пенсіонерів не зможе бути утримана дітьми. Ситуація без запровадження накопичувального рівня буде погіршуватися, це було зрозуміло ще 20 років тому», - каже депутат.

Вона розповіла, що уряд підготував законопроєкт щодо стимуляції роботи і небрання пенсії після досягнення пенсійного віку. За її словами, така стимуляція є і в діючому законодавстві.

«Якщо людина вийшла на пенсію і не отримує її, то за кожен місяць неотримання пенсії - пенсія буде збільшена на 0,5%. Якщо ти вийшов на пенсію не в 60 а в 61 рік, то отримуєш за формулою +6%. Якщо 5 років не береш, то в 65 років можеш отримати на 30% більше. З 5-го року коефіцієнт вже скаладає 0,75% за кожен місяць. Але, здається, ці стимули недостатні, бо таких людей Пенсійний фонд нарахував аж 1380. Може люди не знають, що є така норма», - каже Галина Третьякова.

Довідка: 27 грудня грудня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 2683 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення». У документі йдеться про те, що кожен громадянин України сам накопичуватиме собі пенсію.

Роботодавці повинні будуть платити 2% від заробітної плати працівників, а працюючі українці – 1% і більше від заробітної плати. Якщо сплачуватиме працівник, роботодавець має пропорційно доповнювати його внески власними у розмірі до 5% від зарплатні підлеглого.

Передбачається, що якщо (коли) система накопичувальних пенсій запрацює, то кожен її учасник обере на сайті Центрального пенсійного адміністратора портфель, тобто алгоритм накопичення пенсії. Якщо учасник системи з якихось причин не обрав собі портфель, його внески будуть розподілені між пенсійними портфелями, якими управляють компанії, що співпрацюють з Радою Пенсійного казначейства. Учасник системи зможе надалі змінити пенсійний портфель чи обрати уповноважений недержавний пенсійний фонд.

Накопичувальна система пенсій має залучити до себе всіх українців віком від 18 до 35 років (обов’язково) та осіб старших за 35 років (добровільно). Гроші, що зберігатимуться на пенсійному рахунку людини, будуть її власністю. Кожен зможе витрачати їх, досягнувши пенсійного віку.

У випадку смерті учасника системи право власності на пенсійні заощадження мають перейти до його спадкоємця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: