Як мотивувати молодь з непідконтрольних територій вступати в українські ВНЗ

19

19 лютого 2020 року у Краматорську відбувся круглий стіл на тему: «Як мотивувати молодь з непідконтрольних територій вступати в українські навчальні заклади» за ініціативи Благодійного фонду «Майбутнє у єдності». 

Учасниками круглого столу стали представники органів державної влади, міжнародних та всеукраїнських громадських організацій, навчальних закладів та студенти. Обговорили різні питання, висловлено різноманітні думки та пропозиції.

МОН планує розширювати мережу освітніх центрів (наразі триває робота над наказами), та невдовзі буде презентовано навчальні заклади, на базі яких будуть створені освітні центри «Донбас-України» та «Крим-Україна». Також існує обмін між навчальними закладами сходу та заходу.

«Одним із пріоритетів діяльності Міністерства є залучення молоді з тимчасово окупованих територій в заклади освіти України, здобуття професійно-технічної фахової та вищої освіти», - розповіла Світлана Кретович, начальник головного управління вищої освіти Міністерства освіти та науки України. За її словами, створені освітні центри «Донбас-Україна», через які абітурієнти могли вступати в українські навчальні заклади за спрощеною процедурою, яка буде тривати і у цьому році.

«З кожним роком кількість дітей, які вступають через освітні центри зростає. За 4 роки через освітній центр до їх навчального закладу прийшло навчатися 398 осіб. Щиро дякуємо Благодійному фонду «Майбутнє у єдності» за оплату навчання студентам, які навчаються у їх університеті», - розповіла керівник освітнього центру «Донбас-Україна» Приазовського державного технічного університету, Півень Наталя.

За даними заступника директора Слов’янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 13 Тетяни Ляш, близько 70% учнів школи написали у опитуванні, що хочуть продовжити навчання в українських навчальних закладах.

«Близько 92% випускників шкіл з тимчасово непідконтрольних територій продовжують навчання в навчальних закладах тимчасово окупованих територій, та лише 6% продовжують навчання на території України. Тому дуже важливим є дистанційне навчання», - наголосив Денис Пужалін, координатор Освітнього кластера в Україні.

Тетяна Лук’янюк, начальник відділу профорієнтації студентів Східно-українського університету імені Володимира Даля, під час круглого столу презентувала мотиваційний ролик, який зняли у вузі і який мотивує молодь з тимчасово окупованих територій вступати. 85% студентів, які вступили до їх навчального закладу, дізналися про можливість вступу саме через перегляд ролику.

«Діти дуже вдячні за допомогу, яку надає Благодійний фонд «Майбутнє у єдності». Для дітей, які приїхали з непідконтрольних територій важлива соціалізація. Вважаю, що мотивувати дітей може і нормальне фінансове забезпечення стипендією», - розповіла Вікторія Плоха, заступник директора з навчально-виховної роботи  Слов’янського коледжу транспортної інфраструктури.

За словами в.о. ректора Луганського національного аграрного університету Ростислава Подільського, не зважаючи на проблеми вступу  молоді до навчальних закладів тимчасово окупованих територій, багато студентів складають ЗНО та вступають в українські ВУЗи на загальних засадах.

«Вони не хочуть, щоб в навчальних закладах взагалі знали про те, що вони проживали на непідконтрольних територіях. Території біля кордону не охоплені освітніми процесами,» - зазначив Ростислав Подільський.

Доцент кафедри соціології управління Донецького державного університету управління, Чаплик Олександр наголосив, що у молодих осіб існують повсякденні проблеми, дорогий проїзд, неможливість виїзду батьків з непідконтрольних територій, фінансові труднощі у сім’ї, батьки налякані пропагандою. Зазначив, що безперечно політичний фактор є важливим. Ці та інші фактори зменшують рівень мотивації вступати. Виникають питання: як знайти цю дитину, якій потрібна допомога, як протягнути їй руку допомоги?

Завідувач сектора в Донецькій області МінТОТ, Назаренко Алла, зазначила, що має бути соціальна адаптація дітей та батьків.

Координаторка гарячої лінії ГО «ДонбасSOS», Артемчук Віолета зазначила, що мотивувати дітей вступати потрібно тим, що вони можуть отримати хороший диплом, а це є шляхом до працевлаштування. Також, потрібно доносити інформацію і для батьків дітей. Готові на своєму ресурсі розмістити інформацію про Благодійний фонд «Майбутнє у єдності».

Роман Шейко, керівник офісу ЮНІСЕФ у м. Краматорську, подякував МОН за роботу в допомозі дітям з окупованих територій.  «ЮНІСЕФ продовжить моніторинг про освіту, будуть досліджені проблеми потреб дітей, одним з блоків буде – право на освіту. Орієнтовно таке дослідження буде представлено восени 2020 року», - зазначив Роман Шейко.

ООН надає допомогу переміщеним навчальним закладам в розбудові навчальних закладів та створення умов для навчання дітей.

«У нас є програма для майбутніх юристів, яка передбачає можливість побачити інші регіони. Це допомагає дітям зрозуміти, що вони мають бути конкурентними», - підкреслила Вікторія Єгорова, спеціалістка з протидії корупції Програми ООН  із відновлення та розбудови миру.

Кузнецов Євген, спеціаліст із соціальної згуртованості Програми розвитку ООН в Україні, зазначив, що важливий розвиток громадських компетенцій, засоби неконфліктного спілкування. Вони проводять тренінги для активної молоді і запрошують молодь до співпраці.

Отже, щоб мотивувати молодих осіб з непідконтрольних територій вступати в українські навчальні заклади необхідно розширювати інформаційну компанію про спрощену процедуру як вступу до українських навчальних закладів, так і отримання документів про освіту, чітко давати меседжі, що саме навчання в українських навчальних закладах є вікном у майбутнє. Для переміщених навчальних закладів має бути цільова програма.

Зазначимо, що 14 лютого 2020 року почала роботу Гаряча лінія для вступників та запропонувала розмістити безкоштовно рекламу БФ «Майбутнє у єдності» під час очікування на відповідь оператора (замість гудків).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: