Які свята відзначають сьогодні, 1 березня (іменини, народні прикмети)

051104528
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 березня в Україні і світі. 

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 березня в Україні і світі.

Свята та події 1 березня

Всесвітній день котів традиційно відзначається в перший день весни — 1 березня. Початок весни — особливий період для кішок. Саме тому люди вшановують своїх улюбленців у перший день березня. Кішка — це найближча до людини тварина. Всесвітній день котів — це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло.

Свято приходу весни

1-го березня відзначається надзвичайно світла та радісна подія — свято приходу весни. Довгоочікувану весну прийнято було зустрічати ще за часів язичників. Традиція вшанування весни, яку уособлює прекрасна дівчина, збереглася і до наших часів. Легенда свідчить, що колись Сонце зійшло на землю в образі прекрасної діви. Але злий Змій закрив красуню в своєму палаці. І в цю мить все навколо змінилося: замовкли птахи, перестали веселитися діти, світ став похмурим і сумним. Врятувати Сонце зважився тільки один молодець.

Він шукав палац, в якому захована дівиця, цілий рік. В нерівній боротьбі юнак переміг Змія та визволив Сонце. Після цього ожила вся природа, але цього вже не зміг побачити молодець, оскільки був сильно поранений і помер. Його кров капала на білий сніг, який поступово починав танути. І на цьому місці виросли прекрасні проліски. Зараз під час свята приходу весни прийнято розповідати цю легенду. Незмінними атрибутами цього дня є квіти, зокрема проліски, які стали вісниками приходу весни.

У наш час свято приходу весни широко відзначають в Молдавії, Румунії та Болгарії.

1 березня щорічно відзначається Всесвітній день цивільної оборони. Це свято присвячується заснуванню в 1931 році «Асоціації Женевських зон» – «зон безпеки». Був встановлений в 1990 році.

День професійного сержанта в Україні. Це професійне свято було введено з метою підтримки і підвищення престижу військової служби за контрактом на посаді сержантського і старшинського складу, а також подальшого патріотичного виховання військових кадрів України.

1 березня - Прощена неділя. Останній день масляного тижня називається прощеною неділею. В цей день прийнято просити вибачення один у одного за всі образи, спричинені на протязі року. Чому? "Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець."

Всесвітній день імунітету. Щорічно 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету».Цей день став відзначатися спочатку медичною громадськістю за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) з 2002 року. Мета цього дня, укладена в залученні широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

Всесвітній день компліменту

Мало інформації можна знайти в Інтернеті, про таке цікаве свято, як Всесвітній день компліменту (World Compliment Day). Немає достовірних відомостей про те, ким і коли воно засновано. Також немає і єдиної думки про точну дату його проведення – одні пропонують відзначати це свято 1 березня, а інші – 21 березня. Головне, що відомо, це ідея започаткування свята – спонтанне бажання простих людей зробити один із днів у році більш яскравим, теплим, який по-доброму запам’ятовується і зближує.

1 березня: цікаві події в Україні та світі

1555 – Нострадамус опублікував свою книгу передбачень;
1564 – дата виходу першої точно датованої друкованої книги – “Апостол” Івана Федоровича;
1869 – Дмитро Менделєєв склав таблицю системи елементів, в основі якої лежала їх атомна маса;
1912 – Альберт Беррі зробив перший стрибок з парашутом з літака в польоті (висота 460 м);
1947 – розпочав свою діяльність Міжнародний валютний фонд;
1977 – у Києві відкрито пам’ятник українському філософу Григорію Сковороді;
2014 – Рада Федерації Росії дозволила президенту Володимиру Путіну застосовувати збройні сили на території України. У відповідь на це Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення привести Збройні сили України в повну бойову готовність, а також розробила план дій на випадок прямої військової агресії з боку РФ.

Іменини 1 березня

Цього дня іменини святкують: Данило, Єремія, Ілля, Михайло, Павло, Юліан.

Народні прикмети

Не можна було 1 березня працювати і робити домашні справи – належало радіти і молитися богам. Це був своєрідний перелом зими, і з ним пов’язана велика кількість народних переказів та оповідань про духів.

Так, 1 березня відзначається день Марем’яни-потвори. Марем’яна рівнозначна язичницьким назвам Мармор, Марена, Марем’яна Праведна, Мааре. Вважали, що Марем’яна – дружина будинкового і господиня будинку, яку можна було побачити, наприклад, в курнику чи бані.

Слов’яни приписували їй негативну роль і навіть доводили справедливість своїх слів тим, що на Марем’яну практично завжди били морози. Казали: «Теплий березневий день оманливий», «Марток – одягай сім порток».

1 березня проводились усілякі гуляння. Предки вважали 1 березня початком року, а тому, старалися в цей день прославити бога родючості – Ярилу. Навіть після прийняття християнства ця традиція частково збереглася.

Не можна було 1 березня працювати і робити домашні справи – належало радіти і молитися богам. Так що, люди намагалися провести час весело, не обтяжуючи себе турботами. Тим більше, що попереду був сезон польових робіт – встигли б ще нахлопотаться.

Згідно з переказами, в цей день, 1 березня, повісився Юда, який зрадив Ісуса Христа. Тому, було покладено молитися за близьких людей, щоб у роду не було самогубців.

Гороскоп на 1 березня

Скорпіон

Якщо ви давно хочете розірвати стосунки, які вас не влаштовують, то якраз зараз настав потрібний час. При цьому можливі зустрічі з новими людьми, які стануть не лише друзями, але і союзниками.

Рак

День принесе невеликий прибуток, можна відправлятися за покупками і придбати речі, про які давно мріяли. Крім того, вдасться досягти порозуміння і помиритися з тими людьми, з якими ви давно були у сварці.

Риби

Відпочиньте від роботи, розслабтеся, проведіть час із родиною. Якщо у вас є присадибна ділянка, то займіться благоустроєм. У цей день важливо бути ближче до природи.

Овен

Представників знаку чекає суперечливий день. Можливі проблеми і розбіжності з другою половинкою. День не буде продуктивним – вас здолає лінь.

Стрілець

Проблеми в особистих стосунках неминучі – можливі конфлікти і сварки. Щоби позбутися похмурих думок, займіться спортом або активним відпочинком.

Лев

Не давайте обіцянок, виконати їх все одно не вийде. Займіться плануванням майбутнього. Можливо, у вас настане переломний момент в особистому житті. Самотні Леви можуть зустріти свою любов, а ті представники знаку, хто вже у парі, можуть вирішити розійтися.

Близнюки

Приділіть увагу здоров'ю – і фізичному, і психологічному. Можливе нервове виснаження – це все відголоски важкого тижня. Побудьте на самоті, проаналізуйте всі події, що відбулися.

Терези

У представників знаку буде вдалий день. Ваш гарний настрій і енергія будуть працювати на поліпшення добробуту сім'ї.

Водолій

Зірки обіцяють море компліментів жінкам-Водоліям. Не сумнівайтеся в їхній щирості – ви дійсно просто прекрасні!

Козеріг

Будьте м'якші з оточенням, не варто тиснути і намагатися завжди бути лідером. Будьте обережні з документами, через вашу неуважність можуть виникнути проблеми.

Телець

Зірки обіцяють кардинальні зміни в житті. Хорошими вони будуть або поганими – залежить лише від вас і ваших зусиль. Розберіться в минулому і позбавтеся непотрібних спогадів.

Діва

Якщо хочеться змін – почніть з експериментів із зовнішністю. Також можна змінити рід діяльності. Якщо вас покличуть у компанію незнайомих людей – погоджуйтеся. На вас чекає зустріч із цікавою людиною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: